#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sunitinib přináší dobré výsledky u pacientů se špatnou prognózou

15. 5. 2019

Sunitinib je lék indikovaný u pokročilého metastatického karcinomu ledviny. Prodlužuje dobu bez progrese nádoru a celkové přežití tím, že inhibuje růst tumoru a omezuje jeho vaskularizaci. K jeho dalším charakteristikám patří velmi dobrá tolerance a bezpečnost. Proto byl celosvětově schválen pro léčbu jak v první, tak ve druhé linii.

Sunitinib je lék indikovaný u pokročilého metastatického karcinomu ledviny. Prodlužuje dobu bez progrese nádoru a celkové přežití tím, že inhibuje růst tumoru a omezuje jeho vaskularizaci. K jeho dalším charakteristikám patří velmi dobrá tolerance a bezpečnost. Tyto účinky sunitinibu byly prokázány v předchozích studiích, a proto byl celosvětově schválen pro léčbu jak v první, tak ve druhé linii. U pacientů s metastázami v mozku a pacientů ve velmi špatném stavu nebo také u starších nemocných však sunitinib nebyl dosud běžně podáván.

Martin Gore a kolegové proto provedli od roku 2005 do roku 2007 rozsáhlou mezinárodní studii (4 564 pacientů) zahrnující i tuto skupinu pacientů, dále rozdělenou na 4 podskupiny – pacienti s metastázami do mozku (321), v celkově špatném stavu (582), s renálními karcinomy z nejasných buněk (non-clear cells – 588) a starší 65 let (1 418). Pacienti užívali 50 mg sunitinibu 1× denně v opakovaných 6týdenních cyklech (4 týdny léčby s dvoutýdenní pauzou). Byly hodnoceny výsledky léčby, ale i toxicita a nežádoucí účinky.

Výsledky ukázaly, že sunitinib může být podáván bezpečně a je dobře tolerován ve všech čtyřech podskupinách pacientů. Nejčastějšími nežádoucími účinky spojenými s léčbou byly průjem a únava. Průměrná doba bez progrese nádoru byla 10,9 měsíce a celkové přežití 18,4 měsíce. Celkový objektivní počet odpovědí na léčbu ve všech skupinách dosáhl 17 %. Odpověď na léčbu byla patrná i ve všech čtyřech podskupinách (12 %, 11 %, 9 % a 17 %).

Vzhledem k výsledkům studie by samotný vyšší věk neměl být důvodem k nezahájení léčby. Pravdou však zůstává, že výše uvedené 4 podskupiny nevykazují až tak významný léčebný benefit jako ostatní populace. Rutinní užití u těchto podskupin tak zůstává stále kontroverzní a více možná napoví až další prospektivní studie. Na druhé straně je podle současných poznatků a výsledků výše uvedené studie podání sunitinibu v těchto subpopulacích ospravedlnitelné.

(***)

Zdroj: The Lancet Oncology, Volume 10, Issue 8, Pages 757–763, August 2009. doi: 10.1016/S1470-2045(09)70162-7



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#