#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Srovnání kvality života dětí s atopickou dermatitidou na Ukrajině a v Česku

14. 5. 2019

Atopická dermatitida (AD) má dlouholetý průběh, a představuje tak zátěž nejen pro nemocné dítě, ale i pro celou rodinu. I z tohoto důvodu má toto onemocnění značný dopad na kvalitu života. Jak ji vnímají rodiče dětí na Ukrajině a jak v Česku?

Atopická dermatitida (AD) má dlouholetý průběh, a představuje tak zátěž nejen pro nemocné dítě, ale i pro celou rodinu. I z tohoto důvodu má toto onemocnění značný dopad na kvalitu života. Jak ji vnímají rodiče dětí na Ukrajině a jak v Česku?

Dotazník pro hodnocení AD u dětí

Hodnocení kvality života je u pacientů, kteří neumí svůj stav sami zhodnotit, vždy obtížné. To se týká zejména dětí. Proto byl zhotoven dotazník IDQoL (Infant’s Dermatitis Quality of Life Index), určený speciálně pro děti s AD do čtyř let věku. Závažnost ekzémů je hodnocena zvlášť, a to rodiči nebo ošetřující osobou, přičemž pohlaví hodnotící osoby nemá vliv na výsledné hodnocení.

Díky stejnému klinickému průběhu AD lze dotazník aplikovat v různých zemích, nemůže být ovlivněn místní mentalitou, tradicemi, sociálními nebo přírodními podmínkami. Toho se využilo i při srovnání výsledků z dotazníků IDQoL vyplněných rodiči 70 dětí v Praze a 90 dětí v ukrajinském Kyjevě.

Srovnání závažnosti choroby a kvality života

Závažnost nemoci dětí hodnotili čeští i ukrajinští rodiče zhruba stejně, pouze se statisticky zcela minimálním rozdílem (2,17 ± 0,86 u českých dětí, 1,90 ± 0,78 u ukrajinských dětí). Rovněž nebyl rozdíl mezi podílem dětí s AD zařazených podle závažnosti choroby do skupin „docela dobrá,“ „průměrná,“ „závažná“ a „extrémně závažná.“ Celková skóre kvality života IDQoL byla taktéž podobná (7,78 ± 5,49 u českých dětí, 7,62 ± 4,84 u ukrajinských dětí).

V obou zemích bylo rodičům dětí s AD doporučeno přidávat do koupele emoliencia. Přesto čeští rodiče hodnotili potíže spojené s koupáním velmi negativně. Možným vysvětlením je používání tradičních bylinných koupelí na Ukrajině, což v Česku není zvykem. Signifikantně více ukrajinských rodičů než českých zaznamenalo negativní dopad symptomů na náladu dětí.

Obtíže spojené s jídlem u ukrajinských dětí můžou byt způsobeny omezeným počtem jídel vhodných pro alergiky. V Česku je výběr větší a produkty bývají lépe dostupné. Vyšší poměr obtíží spojených s léčbou u ukrajinských dětí je také vysvětlován nižší compliance ze sociálních a ekonomických důvodů.

(ercp)

Zdroj: Chernyshov P., Jiráková A. and Hercogová J.: Comparative study of the quality of life of children with atopic dermatitis from Ukraine and the Czech Republic. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2010. Publikováno online 13. prosince 2010. DOI: 10.1111/j.1468-3083.2010.03945.x



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#