Olivový olej – převratná prevence ulcerózní kolitidy?

14. 5. 2019

Olivový olej pomáhá předcházet vzniku ulcerózní kolitidy. Vyplývá to z výsledků studie provedené vědci z University of East Anglia. Klíčovou složkou olivového oleje zodpovědnou za jeho protektivní vliv na sliznici tlustého střeva je podle výzkumu kyselina olejová.

Inzerce

Olivový olej pomáhá předcházet vzniku ulcerózní kolitidy. Vyplývá to z výsledků studie provedené vědci z University of East Anglia. Klíčovou složkou olivového oleje zodpovědnou za jeho protektivní vliv na sliznici tlustého střeva je podle výzkumu kyselina olejová. Tato monosaturovaná mastná kyselina se kromě olivového oleje vyskytuje také v arašídovém oleji, oleji z vinných hroznů, v másle a některých margarínech.

Výzkum

Do studie uskutečněné vědeckým týmem University of East Anglia vedeným dr. Andrewem Hartem bylo zahrnuto více než dvacet pět tisíc osob ve věku 40 až 65 let žijících v Norfolku. Vybráni byli ze studie EPIC (European Prospective Investigation into Diet and Cancer), která proběhla v letech 1993 až 1997.

Ani jeden z vybraných účastníků studie netrpěl v jejím počátku ulcerózní kolitidou. Všichni během studie EPIC vyplňovali podrobný deník zaměřený na stravování. Tato data byla později vyhodnocena výživovými specialisty. Do roku 2004 se u dvaceti dvou respondentů studie objevila ulcerózní kolitida.

Čím více oleje, tím nižší riziko

Vědci porovnali dietu těchto pacientů s ostatními účastníky studie. Zjistili, že osoby s nejvyšším příjmem kyseliny olejové měli o devadesát procent nižší riziko, že se u nich ulcerózní kolitida vyvine. Důvodem je pravděpodobně blokáda chemických látek ve střevě, které zhoršují slizniční zánět při tomto onemocnění. Dr. Hart uvedl, že protektivní účinek by měly mít dvě až tři polévkové lžíce olivového oleje denně.

Budoucnost

V současnosti je podle vědců potřeba provést podobný výzkum v dalších zemích, aby se zjistilo, zda jsou získaná data reprodukovatelná i pro jiná etnika. Nicméně protektivní vliv kyseliny olejové, obsažené ve větším množství v olivovém oleji, je podle nich skutečně prokázaný a je vhodné ho zahrnout do dietních opatření v rámci prevence ulcerózní kolitidy. Dosud je otázkou, nakolik je konzumace potravin obsahujících kyselinu olejovou přínosná v případě rozvinutého onemocnění.

(zak)

Zdroj:
Hart Andrew, University of East Anglia: Olive oil could guard against developing ulcerative colitis Prezentováno 5. 5. 2010 na Digestive Disease Week conference in New Orleans.
Dostupné na: www.uea.ac.uk

Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se