#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léky umí zkrotit cholesterol různými způsoby

31. 5. 2018

Vysoké hladiny cholesterolu v krvi přinášejí vyšší rizika kardiovaskulárních onemocnění. Jak dostat cholesterol pod kontrolu?

Nadbytek škodí srdci

Cholesterol je látka, kterou tělo potřebuje pro normální fungování. Je přirozeně přítomen v buněčných membránách v celém organismu včetně mozku, nervů, svalů, kůže, jater, střev a srdce. Cholesterol v krvi pochází ze dvou zdrojů:

  • z jídla, které sníme, a odkud se přes sliznici střev vstřebává do krve,
  • z jater, která cholesterol vytvářejí.

Játra dokážou vyprodukovat dostatek cholesterolu k uspokojení nároků celého těla. V krvi je ale potřeba pouze nepatrná část z jeho celkového množství. Pokud ho má jedinec přespříliš, nadbytek se může hromadit a ukládat na stěnách tepen, což může vést k jejich zúžení. Následkem toho dochází ke snížení dodávky kyslíku srdci a může dojít k infarktu. 

Pokles díky lékům 

Před nasazením medikamentózní léčby vysokého cholesterolu je nutné udělat změny v životním stylu. Jsou nesmírně důležité a mohou být i velmi efektivní, bohužel ne vždy je to snadné. Pokud lékař rozhodne o nasazení léků snižujících hladiny cholesterolu, k dispozici jsou: 

  • statiny,
  • inhibitory PCSK9,
  • inhibitory absorpce cholesterolu ve střevech,
  • činidla s kyselinou nikotinovou,
  • fibráty. 

Nejčastěji používanými léčivy jsou statiny. Blokují enzym, který řídí produkci cholesterolu, čímž dochází k jeho slabší tvorbě a k větší spotřebě „špatného cholesterolu“ (LDL). Statiny také mírně zvyšují hladinu „dobrého cholesterolu“ (HDL). Inhibitory PCSK9 jsou třídou injekčních léků schválených v roce 2015, u nichž bylo prokázáno, že výrazně snižují hladiny LDL cholesterolu, když jsou kombinovány se statiny. Díky těmto lékům je k dispozici více receptorů, které zachycují LDL cholesterol pro jeho následný rozpad a odstranění z krve. A čím nižší hladiny této látky v těle jsou, tím je to lepší pro srdce.

(juv) 

Zdroj: https://www.emedicinehealth.com/understanding_cholesterol-lowering_medications/article_em.htm#what_is_cholesterol

 



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#