#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Láká vás Indie? Bez pojištění a očkování necestujte!

8. 12. 2016

Exotická koření, bazary, posvátná řeka Ganga, monumentální pomník Taj Mahal. To je pouhý zlomek toho, co může návštěvníkům nabídnout nejlidnatější stát na světě, tedy Indie. I v této zemi se však turisté musí mít z různých důvodů na pozoru.

Očkování věc nezbytná

Indie patří mezi země s nižším hygienickým standardem, a riziko různých nákaz je zde proto poměrně vysoké. Mezi základní vakcinace pro cestovatele, který se chystá navštívit indický subkontinent, patří ty proti následujícím nemocem.

  • Virová hepatitida A. V Indii hrozí velké nebezpečí nákazy touto nemocí. Infekce se nejčastěji přenáší znečištěnýma rukama, kontaminovanou vodou a potravinami. Vždy je třeba dodržovat základní hygienická pravidla a vyhýbat se rizikovým aktivitám, například konzumaci jídel na ulici nebo ve stravovacích zařízeních nejisté úrovně.
  • Virová hepatitida B. Nebezpečí nákazy hepatitidou B je kvůli vysokému počtu přenašečů v Indii poměrně vysoké. Předání nemoci se uskutečňuje skrze krevní řečiště nebo pohlavním stykem. Očkování proti hepatitidě typu A i B zaručuje celoživotní ochranu.
  • Cholera. Závažné průjmové onemocnění se vyskytuje v určitých oblastech Indie. Nejlepší ochranou je vyvarovat se kontaminované vodě a potravinám, tedy dodržovat základní cestovatelská hygienická doporučení. Proti choleře však existuje očkování. Provádí se dvěma dávkami v odstupu 1–6 týdnů.
  • Břišní tyfus. V Indii se břišním tyfem můžete nakazit požitím zamořené vody nebo potravy. Nejjistější způsob ochrany je očkování, které se aplikuje každé 3 roky.
  • Tetanus. K bakteriální nákaze dochází nejčastěji při poranění. Tato vakcinace je součástí povinného očkovacího kalendáře. Ochrana ale není celoživotní, po 10–15 letech je nutné podstoupit přeočkování. Před odjezdem je tak vhodné u tetanu zkontrolovat aktuální platnost.

Další možná zdravotní rizika 

Pokud budete po Indii cestovat hromadnými dopravními prostředky, zvažte očkování proti chřipce a meningokokovým a pneumokokovým nákazám. Ochrana proti vzteklině je vhodná pro lidi, kteří vyrážejí na dlouhý pobyt do přírody a odlehlejších oblastí daleko od zdravotní péče. Nákaza touto nemocí totiž vždy končí úmrtím. Očkování proti japonské encefalitidě je doporučeno zejména při pobytu na venkově v období dešťů (květen až říjen). Riziko nákazy touto nemocí hrozí prakticky v celé zemi. Obdobné je to i v případě malárie, která se nevyskytuje pouze ve státech Himáčalpradéš, Džammú, Kašmír, Sikkim, v městských oblastech nebo vysoce položených lokalitách (nad 2000 m n. m.). Před cestou je tak nutné navštívit odborníka na cestovní medicínu a probrat s ním vhodnost užívání antimalarické profylaxe.

Opatrnost se vyplácí 

Přeplněné a špatně udržované silnice vedou k mnoha dopravním nehodám. Při cestování pozemní dopravou je tak zapotřebí dbát zvýšené opatrnosti. Od roku 2012 rapidně vzrůstá počet znásilnění, které v několika případech postihlo i turistky z Evropy. Ministerstvo zahraničních věcí tak cestovatelkám doporučuje dodržovat místní zvyky v oblékání, vyhýbat se opuštěným lokalitám a pokud možno necestovat bez doprovodu. Na místa s vysokou koncentrací osob, například tržiště nebo nádraží, je též vhodné nechodit – hrozí zde bombové útoky. Napjatá situace panuje zejména ve státě Džammú a Kašmír. Místním folklorem je i pouliční kriminalita a drobné krádeže. Turisté jsou nejčastěji okradeni v levných hotelech, ve vlacích nebo při výměně peněz na ulici.

Indie nabízí svým návštěvníkům krásnou přírodu, starobylé památky, rušný pouliční život a nezapomenutelné kulinářské zážitky. Odvrácenou tváří nejlidnatější země světa je však vysoké znečištění životního prostředí, potravin a vody, ale také poměrně vysoká kriminalita. Před cestou je tak nutné uzavřít cestovní pojištění, které v případě potřeby ochrání vaše zdraví i osobní věci.

(holi)

Zdroje:
www.mzv.cz
www.gov.uk



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#