#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diabetická noha si žádá nejen speciální výběr bot

11. 8. 2016

Cukrovka sama o sobě je poměrně těžkým zdravotním problémem. Zkomplikovat ji mimo jiné může i tzv. diabetická noha. V některých případech se musí přistoupit dokonce až k amputaci. Významnou roli v péči o diabetickou nohu hraje prevence, jejíž nedílnou součástí je nošení správné obuvi.

Když noha ztratí citlivost

Cukrovka může vést k poškození tkání dolní končetiny zvanému diabetická noha. V důsledku zvýšené hladiny glukózy v krvi dochází k poničení cév, což vede ke špatnému prokrvení. Nedostatečně kompenzovaný diabetes poškozuje také nervy. To se projeví snížením až ztrátou citlivosti v noze. Najednou se tak může stát, že vám tělo nedá signál, že jste se pořezali nebo že nosíte příliš těsnou obuv. Na vašich dolních končetinách se proto snáze objevují mozoly, puchýře nebo jiná zranění. Diabetická noha se nejčastěji projevuje vznikem takzvaného diabetického vředu. Jde o ohraničený defekt, který se špatně hojí a je náchylný k infekci. Obvykle se objevuje na spodní části končetiny a na prstech. Při diabetické noze dbejte především o hygienu nohou, vhodnou obuv a zamezení vzniku i drobných poranění. 

Není bota jako bota

Chcete-li se vyhnout diabetické noze, držte se při výběru obuvi následujících rad:

  • Noha musí do boty dobře zapadat. Berte v úvahu veškeré odlišné tvary nebo deformace na končetině (např. vbočený palec).
  • Vybírejte obuv se širokou špičkou a s dostatkem prostoru pro prsty.
  • Volte nízké podpatky, aby se zabránilo tlaku na prsty.
  • Bota musí mít kvalitní tkaničky, přezky nebo suchý zip, aby nedocházelo k pohybu a odírání nohy uvnitř boty.
  • Vyhýbejte se nazouvákům, sandálům, žabkám a obuvi se špičkou.
  • Než se obujete, prohlédněte si vnitřek bot (zde nejsou uvnitř kamínky, ostré hrany apod.).
  • Pokud mají vaše nohy abnormální tvar nebo máte-li puchýře či jiné podobné problémy, možná budete potřebovat boty se speciálním vybavením, aby se zamezilo tření.

Jen s ponožkami 

Vždy noste ponožky, ale dávejte pozor, aby nebyly kolem kotníků příliš těsné. Tím by mohl trpět krevní oběh v noze. Pravidelně navštěvujte podiatra, což je kvalifikovaný lékař pro diagnostiku a léčbu onemocnění nohou. Končetiny vyšetří a pomůže i s výběrem speciálních diabetických vložek do bot. V případě nejasností vám zodpoví jakékoli dotazy ohledně péče o diabetickou nohu.

Hrozba amputace 

Ani malou ranku byste neměli nechat bez povšimnutí. Lidem s cukrovkou se vše hojí hůře a i drobné poranění se časem může rozvinout v rozsáhlý defekt. Pokud jste diabetik a máte na noze kuří oko, puchýř, otlak či jakékoli jiné zranění, které se dlouho nehojí, raději navštivte podiatra. Čím déle rána existuje, tím vyšší riziko amputace prstu či celé nohy vám hrozí. 

(hah)

Zdroje:
http://patient.info
www.diabetesforecast.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#