#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bolavé tělo? Osm tipů, jak zvládnout a užít si cestování

30. 5. 2016

Většina přesunů je náročných i pro zdravé jedince. Lidé s chronickými bolestmi vnímají námahu, nepohodlí i chvat ještě daleko intenzivněji. Jestliže se však na cestu správně a s předstihem připraví, žádná komplikace je nezastaví.

Představa dlouhých cest může být pro člověka, kterého trápí chronická bolest, skličující. Fronty, nepohodlná sedadla a únava snadno dotyčného odradí. Přitom není nezbytné vzdávat se cestování jen kvůli bolesti. Vše, co potřebujete, je plán a dobrá organizace. Následující tipy vám ke snadnějšímu putování světem určitě pomohou. 

  1. Zajistěte si ubytování. Lze využít různých internetových portálů, abyste se dozvěděli detaily o výhodách a nevýhodách konkrétních ubytoven a hotelů. Rezervaci je dobré domluvit po telefonu. Proč? Můžete tak upřesnit své požadavky, například že chcete pokoj v přízemí nebo blízko výtahu. 
  2. Dopravu řešte včas. Zamluvením přímého letu si ušetříte nepříjemnosti s dlouhými přesuny přes letiště při přestupování. Investicí do kufru na kolečkách se zase vyhnete nepříjemné zátěži zad. Pokud cestujete s invalidním vozíkem, dejte to raději dopravci dopředu vědět. 
  3. Připravte si seznam. Sepište si vše, co vám pomůže zajistit si na cestách pohodlí. Mějte s sebou příruční zavazadlo, ve kterém si ponesete léky. Myslet můžete i na tepelný komfort a vzít si s sebou deku či termofor. 
  4. Seřaďte své priority. Pokud si uděláte soupis památek, které chcete vidět nejdříve, tak vás případné zhoršení zdravotního stavu připraví jen o ty, po kterých jste toužili méně. 
  5. Odpočívejte. Cestování je únavné i pro lidi, kteří jsou úplně fit. Nepodceňujte proto odpočinek a plánujte si v průběhu dne přestávky. Samozřejmostí by měl být pravidelný a dostatečný spánek, který souvisí se zásadou včasného plánování. 
  6. Protahujte se. Oteklé nohy, ztuhlé svaly a klouby zná každý, kdo zažil nějakou delší cestu. Chcete-li se těmto nepříjemnostem vyhnout, nebo je alespoň oddálit, nezapomínejte se protahovat a procvičovat svaly tak často, jak to jen jde. 
  7. Zařiďte si pohodlí. Poduška pod krk nebo bedra může ulevit partiím namáhaným sezením. Co se týče oblečení, je lepší zvolit dostatečně volné, které neškrtí a nenapomáhá tak rozvoji otoků. 
  8. Nepřehlížejte své limity. Nejdůležitější radou je, abyste znali své možnosti a nestyděli se za ně. Rozhodně se nemusíte bát jejich posouvání, ale vždy pečlivě zvažte, jestli riziko, které podstupujete, stojí za to. Pokud se rozhodnete, že ne, ostatní by to měli respektovat. 

Chronická bolest není příjemný spolucestující. Pokud se ale naučíte plánovat a předvídat, může být pro vás putování po světě stejně inspirující a radostné jako pro kohokoliv jiného. 

(marz) 

Zdroj:
www.everydayhealth.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#