#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Slovo úvodem


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2018; 64(12): 1121
Kategorie: Úvodníky

Vážení a milí přátelé,

otevíráte další, v letošním roce poslední číslo časopisu Vnitřní lékařství, jednoho z nejstarších a také nejčtenějších odborných periodik u nás. Je potěšující, že se za posledních několik let stalo tradicí, že toto „vánoční“ číslo věnujeme ateroskleróze, protože prosinec je nakonec i měsícem výročního setkání České společnosti pro aterosklerózu, na němž bude toto číslo slavnostně uvítáno.


Není vůbec omyl, že na stránkách časopisu České internistické společnosti dostává prostor ateroskleróza a její komplikace. Vždyť právě internisté spolu s dalšími z interny vyrostlými podobory jsou v první linii boje proti ní – bylo tomu tak v minulosti a jistě to tak také zůstane. Ateroskleróza představuje ale téma mezioborové, a tak inspiraci a informace potřebné v každodenní praxi najde v tomto čísle i řada dalších kolegů, a to od farmakologa až po genetika.

Požádali jsme o příspěvky osvědčené autory, kteří ve svých příspěvcích shrnují důležité novinky z poslední doby, komentují výsledky posledních klinických studií anebo glosují výstupy epidemiologických šetření. Je zajímavé sledovat vývoj poznání, který si často vynutí změnu náhledu na problém. Přestože nesouhlasím s oblíbeným mediálním „vše je jinak, vědci se mýlili“, musíme si zvyknout, že nové důkazy mohou měnit i staré pravdy. Příkladem může být v aktuálním čísle rozebraná role HDL-cholesterolu v aterogenezi a modifikaci kardiovaskulárního rizika.

Máme radost, že se do „aterosklerotického“ čísla dostávají také stanoviska odborníků shrnující aktuální pohled na důležité otázky diagnostiky a možností ovlivnění rizika aterotrombotických komplikací. Rozsáhlý konsenzus evropských expertů shrnul v nedávné době doklady o kauzálním vztahu LDL-cholesterolu a aterosklerózy. Výbor ČSAT připravil souhrn tohoto dokumentu, který připomíná, že některé „staré pravdy“ vůbec nevycházejí z módy.

Žijeme v rychlé moderní době, která přináší nové možnosti léčby. Ani v tomto čísle časopisu Vnitřní lékařství nebude chybět prostor pro komentář léčebných strategií zaměřených proti ateroskleróze. Připomeneme si možnosti kombinační hypolipidemické léčby, jejíž potenciál jistě v běžné praxi stále nevyužíváme dostatečně. A nemusíte mít obavy: hit posledních let – inhibitory PCSK9 – dostane také dostatek prostoru. Kromě přehledů posledních výsledků klinického výzkumu se zamyslíme na dalším možným dopadem inhibice PCSK9 z hlediska glukózového metabolizmu a zařazujeme i dokument shrnující aktuální praktické poznámky k použití PCSK9 inhibitorů v klinické praxi.

Vážení kolegové, milí přátelé, ateroskleróze se nevyhneme v žádném odvětví medicíny, nakonec přítomnost aterosklerotických cévních změn je vlastní i našim arteriím (naštěstí pro nás jsou to jistě zcela minimální a vratné změny). A pro úspěch boje s nepřítelem je vždy dobré jej dobře poznat. Je jisté, že tomuto účelu aktuální číslo časopisu Vnitřní lékařství poslouží výborně.

S přáním příjemného čtení, hezkého konce roku 2018 a přáním mnoha úspěchů – nejenom – v boji s aterosklerózou v roce 2019,

Váš

Michal Vrablík

prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.

předseda České společnosti pro aterosklerózu, spolueditor tohoto vydání časopisu Vnitřní lékařství


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 12

2018 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#