#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Primář MUDr. Petr Svačina, šéfredaktor časopisu Vnitřní lékařství, sedmdesátiletý


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2015; 61(6): 501
Kategorie: Laudatio

Pár slov předsedy ČIS ČLS JEP k životnímu jubileu

Jednou z povinností předsedy odborné společnosti je psaní laudací při příležitosti významných životních výročí. Po pravdě řečeno, není to někdy lehký úkol, přesto je píši rád. Představují totiž velmi dobrou příležitost seznámit se s fakty ze života významných osobností české (i moravské ☺) interny, o kterých jsem neměl ani tušení (i když jinak mám pocit, že dotyčnou či dotyčného velmi dobře znám). Hlavně však vnímám možnost napsat pár vět (o) člověku, který toho mnoho udělal pro naši medicínu, jako způsob, kterým můžeme my všichni vyjádřit oslavenci poděkování.


Někdy znám jubilanta hodně dobře, někdy méně. Primáře Svačinu jsem poznal v 90. letech a blíže jsme začali spolupracovat v posledních deseti letech. Nevím přesně, jak Petra vnímá medicínská veřejnost. Někteří si ho pamatují především ve funkci ředitele „Brněnského doškolováku“, jiní jeho pracovní život spojují hlavně s prací šéfredaktora časopisu Vnitřní lékařství. Já ho ale vidím pořád, i ve všech jeho funkcích, především jako lékaře, internistu.

Dovolte mi na tomto místě malou odbočku. Jak se dnes pozná dobrý lékař? Životem na klinice poučen, začínám probírat impact faktor, citační ohlas a Hirschův index ☺. Ostatně ani počet atestací, akreditace na ten či onen výkon, znalost elektronických technologií stanovujících diagnózu téměř bez kontaktu (lékaře) s pacientem a případně počet „přátel“ na sociálních sítích nejsou jistě v dnešní době při „ocenění kvality“ bezvýznamné. Já mám ale kritéria nastavena malinko jinak. K výbornému lékaři bych bez obav poslal své nejbližší, přátele, známé, samozřejmě složité pacienty, anebo bych mu svěřil péči o své vlastní zdraví.

Proč o tom píšu? Občas se mi stává, že se můj složitější pacient stěhuje. Je pak takovou zvláštní odpovědností předat ho do péče někomu, komu opravdu důvěřujete. V Brně mám pár jmen, na která se rád a s důvěrou obrátím. Petr Svačina je na jednom z nejpřednějších míst. Dokáže se podívat na nemocného komplexním pohledem široce vzdělaného internisty a současně moudrého, chápajícího člověka. To je neocenitelné.

Jako lékař a internista zasvětil primář Svačina velkou část své kariery vzdělávání. Jako ředitel vzdělávací instituce, ale i jako primář na klinice. A se vzděláváním souvisí i jeho dnes asi nejviditelnější role, úloha šéfredaktora časopisu naší společnosti, Vnitřního lékařství. Mnozí Petra v této pozici atakují otázkami, proč nemá časopis impact faktor, proč není celý v angličtině. A pan šéfredaktor jim klidně naslouchá a nevychloubá se tím, že jeho časopis si opravdu čtou lékaři v praxi, že z něj čerpají informace pro každodenní péči o nemocné. Ano, jsou potřeba renomované časopisy s originálními pracemi. Táhnou pokrok dopředu. Ale stejně tak jsou třeba časopisy, které pomohou každodennímu vzdělávání široké lékařské veřejnosti. A ty pak potřebují pevnou ruku náročného, vzdělaného, ale také chápavého vedoucího redaktora. A přesně takový je Petr Svačina. Nikdy by nedopustil, aby se časopis pod jeho vedením stal, jak on sám říká, „věšákem na reklamu“. Za to, jak vede časopis, patří primáři Svačinovi opravdu mimořádný dík.

Petr Svačina je v současnosti navíc předsedou akreditační komise, zkouší, píše posudky…

Milý Petře, připadá mi to jako včera, když jsem jel na oslavu desátého výročí Tvých padesátin. Teď je to už výročí dvacáté. Ale nevadí. Nezměnil ses. A dovol, abych Ti popřál, aby Ti energie, elán, zdraví a životní pohoda vydržely po další desítky let. I když Ti je budou práce pro Českou internistickou společnost, pro časopis i další povinnosti ubírat. Ty to všechno s přehledem zvládneš! Přeji Ti vše nejlepší!

Richard Češka

 



Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 6

2015 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#