#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

50. narozeniny Jiřího Widimského juniora


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2006; 52(5): 504
Kategorie: Personalia

Dne 10. května 2006 se dožívá 50 let významný český internista a hypertenziolog prof. MUDr. Jiří Widimský jr, CSc.


Jiří Widimský junior se narodil v Praze, kde vystudoval gymnázium a Fakultu všeobecného lékařství UK, kterou ukončil v roce 1981. Po návratu z vojenské služby nastoupil jako sekundář na III. interní kliniku tehdejší Fakultní nemocnice 2 a na této klinice pracuje dosud. Postupoval zde od místa sekundárního lékaře přes místo odborného asistenta, docenta až k pozici profesora. Mnoho let je vedoucím lůžkového oddělení C a Centra pro hypertenzi. V oblasti vnitřního lékařství a hypertenze je žákem zejména prof. Karla Horkého, ale rozvíjí tradice klasické Charvátovy endokrinologické školy. V letech 1987 - 1989 absolvoval studijní pobyt na Klinickém výzkumném institutu v Montrealu v Kanadě u prof. Kuchela. Publikoval mnoho původních sdělení o problematice zejména sekundární hypertenze a zejména o této problematice napsal i své monografie a kapitoly v monografiích. Tématem jeho kandidátské práce byl Atriální natriuretický faktor jeho kinetika a potenciální význam u různých patologických stavů. Tématem habilitační práce byly Vybrané hormonální působky v regulaci krevního tlaku“. Profesorem jmenován byl v roce 2004.

Určitým završením činnosti a potvrzením mezinárodního významu byla participace na organizaci 19. kongresu Mezinárodní společnosti pro hypertenzi a 12. kongresu Evropské společnosti pro hypertenzi 23. - 27. 6. 2002 v Praze, kde tehdy doc. Widimský měl několik funkcí ve výborech sjezdu. Členem organizačního výboru kongresu o hypertenzi, který se uskutečnil v Praze, byl již také v roce 1995.

Jiří Widimský jr. je dnes předsedou České společnosti pro hypertenzi a místopředsedou České internistické společnosti, byl členem několika výborů i dalších odborných společností (Česká kardiologická společnost, Česká společnost pro aterosklerózu).

Jeho specializované Centrum pro hypertenzi přijímá pacienty z celé republiky zejména díky komplexnímu přístupu k řešení problematiky ve Všeobecné fakultní nemocnici. Navíc problematiku hypertenze aktivně prezentuje v postgraduálních přednáškách po celé republice. Na významu nabývá také letos již 4. ročník tradičního dubnového Symposia o hypertenzi na Novoměstské radnici s účastí stovek lékařů z celé republiky, které vymyslel a které velmi aktivně organizuje.

Jiří Widimský jr dosáhl několika významných objevů a pronikl ve své oblasti do nejprestižnějších světových časopisů - nedávno například s problematikou zvýšené tuhosti stěny tepen u primárního hyperaldosteronizmu. Jeho úspěšnou činností je i výchova žáků, pod jeho vedením téměř každoročně získá mladý hypertenziolog titul Ph.D. a vychoval také několik zcela samostatně pracujících široko zaměřených internistů a současně špičkových hypertenziologů.

Nemalý podíl na výše uvedených úspěších má velmi dobré rodinné zázemí plné pochopení a tolerance.

Do dalších let přeji jménem kolektivu III. interní kliniky VFN a 1. LF UK hodně zdraví a dalších úspěchů.

Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA

III. interní klinika 1. LF UK a VFN

U Nemocnice 1

128 08 Praha 2

e-mail: svacinas@lf1.cuni.cz

Doručeno do redakce: 25. 4. 2006


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství
Článek Úvodník
Článek Recenze

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 5

2006 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#