#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo


Autoři: D. Pacík
Vyšlo v časopise: Urol List 2009; 7(3): 4
Kategorie: Úvodník

Vážené kolegyně a kolegové,

číslo Urologických listů, které dostáváte do ruky, je věnováno onemocněním prostaty. Jedná se o téma, které je v současné době velmi často skloňované a diskutované, a jistě ne náhodou mu patřičnou pozornost věnovala European Association of Urology, když ho v rámci Urology Week 2009 (www.urologyweek.org) označila za téma hlavní. Propagační aktivity a tisková konference organizovaná EuropaUomoCZ, pod záštitou ČUS a International Prostate Health Council, proběhly úspěšně a splnily svůj účel. Českou mutaci všech materiálů můžete najít na webu EuropaUomoCZ (www.europauomo.cz).

Jaké výhody poskytuje či nikoliv roboticky asistovaná radikální prostatektomie? Odpověď na tuto otázku, danou medicínou skutečně založenou na důkazech, naleznete v úvodním přehledném článku. Lokálně pokročilý karcinom prostaty představuje stále velmi kontroverzní téma. Jak k němu racionálně přistupovat ve světle současných poznatků s ohledem na možnosti kombinované léčby? To se ve svém článku snaží zodpovědět přední kanadský expert profesor L. Klotz. T. Page z Velké Británie přináší přehled současných možností a užití moderní kryoterapie při léčbě karcinomu prostaty. Je to technologie a metoda, která zatím v ČR dostupná není, nicméně otáz­kou zůstává, zdali je to správně. Zřejmě ne, protože svoje omezené indikace nepochybně má a mezi ty obecně nejvíce akceptované patří stavy po selhané radioterapii bez diseminace onemocnění. Právě na ně se zaměřuje článek dalšího experta, profesora A. E. Katze z New Yorku, který hodnotí místo záchranné kryoterapie.

Benigní prostatická hyperplazie, druhé závažné téma a otázka, komu správně indikovat kterou léčbu. Nepochybně odpověď povede přes správnou klasifikaci této heterogenní skupiny pacientů. Svůj kladný přínos může sehrát klasifikace (snadno proveditelná a použitelná v běžné klinické ambulantní praxi) ve článku profesora Foo ze Singapuru, který tomuto tématu věnoval větší část své profesní kariéry. Laser! Kouzelné slovo? Zejména pro pacienta ano. A který z nich a kdy použít a jaké lze očekávat výsledky? Holmium laser nebo KTP? Odpovědi na tyto otázky se snaží přinést přední světoví experti, kteří stáli u zrodu jejich použití a jejichž názory vychází z velmi rozsáhlé osobní klinické praxe. Holmium – profesor P. Gilling (Nový Zéland) a KTP – profesor R. S. Malek (USA). Current medical lite­ratu­re a komentáře vybraných aktuálních a významných článků s tématem obou onemocnění prostaty pod redakcí profesora J. Fitzpatricka přináší často významná shrnutí a někdy i jiný pohled na problém, nežli byl pohled autora publikace.

Bylo již na čase otisknout poslední aktualizovanou část českého překladu EAU Guidelines na téma BPH (v tomto čísle vám nabízíme první část, druhou najdete v následujícím čísle). Předchozí verze totiž pocházela z roku 2003 a za tu dobu se v této oblasti přece jen objevilo leccos nového.

Zajímavé a užitečné čtení a co nejdelší babí léto přeje

Dalibor Pacík


Štítky
Dětská urologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Urologické listy

Číslo 3

2009 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#