#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

IN MEMORIAM prof. MUDr. Miroslav Zeman, DrSc.


Vyšlo v časopise: Úraz chir. 28., 2021, č.1

1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy s hlubokým zármutkem oznamuje, že v pondělí 29. srpna 2022 zemřel ve věku nedožitých 81 let prof. MUDr. Miroslav Zeman, DrSc., učitel, vědec a lékař I. chirurgické kliniky 1. LF UK a VFN

Profesor Miroslav Zeman byl dlouholetým učitelem 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, zakládajícím členem České traumatologické společnosti a dlouholetým členem jejího výboru, řadu let byl jediným profesorem v České republice v tomto oboru. Svou lékařskou praxi zahájil na chirurgickém oddělení v Kutné Hoře. Po první atestaci byl jako úspěšný lékař vyzván k nástupu na I. chirurgickou kliniku Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy, dnešní 1. LF UK, které zůstal v různých funkcích včetně zástupce přednosty kliniky věrný dosud.

Své vědomosti prohluboval při pobytech na zahraničních pracovištích, zejména ve Velké Británii. Denně se účastnil výuky chirurgie a traumatologie, a to pregraduální a postgraduální včetně doktorského studia. Mimořádně vzdělaný profesor Zeman byl autorem, redaktorem a editorem řady legendárních učebnic pro obor chirurgie, které jsou vydávány v opakovaných reedicích. Tyto učebnice mají velký význam nejen pro celou Českou republiku, ale jsou používány k výuce běžně i na Slovensku. Jde zejména o knihy Obvazové techniky (1994), Chirurgická propedeutika (2011, 2022 znovu v tisku), Obvazové a sádrovací techniky (1985), Speciální chirurgie (2014), Chirurgie pro bakaláře (2012), První pomoc (1998). Na řadě dalších monografií, které jsou průběžně aktualizovány, se podílel jako spoluautor či recenzent.

Profesor Zeman byl autorem či spoluautorem více než 120 publikací, z toho prvním autorem 68 z nich. Aktivně pomáhal mladším kolegům s publikačními aktivitami, které často inicioval. Byl častým zvaným řečníkem konferencí nejen s úrazovou tématikou, ale i všeobecné chirurgie. Bezpochyby lze konstatovat, že jako renomovaného, všestranného odborníka nejen v chirurgii a traumatologii jej znali snad opravdu všichni lékaři v ČR a mnoho lékařů v zahraničí. Jeho přínos byl pro výuku chirurgie i v pokročilém věku značný díky jeho zkušenostem a vzdělání.


Korektní a velmi oceňovaný byl jeho přístup k soudně znalecké problematice. 1. LF UK, VFN a především kolektiv I. chirurgické kliniky ztrácí v osobě profesora Zemana mimořádně oblíbeného a ceněného lékaře, přítele a kamaráda.

Za přátele a kolegy Zdeněk Krška

Čest jeho památce!

Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta

121 08, Praha 2, Kateřinská 32


Štítky
Chirurgie všeobecná Traumatologie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Úrazová chirurgie

Číslo 1

2021 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#