#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva o činnosti České společnosti pro úrazovou chirurgii ČLS JEP


Vyšlo v časopise: Úraz chir. 19., 2011, č.4

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte mi, abych Vám všem na konci roku 2011 jménem výboru České společnosti pro úrazovou chirurgii ČLS JEP (ČSÚCH) poděkoval za celoroční práci, kterou věnujete ošetřováním úrazů našich pacientů a popřál Vám v novém roce co nejvíce zdraví, štěstí a spokojenosti jak v rodinném, tak osobním životě, hodně pracovních úspěchů a co nejméně komplikací.

Vzhledem k tomu, že v letošním roce končí volební období současného výboru ČSÚCH, dovoluji si Vás seznámit nejen s úkoly, ale i s výsledky práce výboru ČSÚCH za poslední období.

V minulém roce výbor ČSÚCH po rozsáhlých mezioborových jednáních odborných společností, spolupracujících na ošetřování úrazů a odborů MZČR vypracoval novelizaci vyhlášky MZ o organizaci úrazové péče v ČR a navrhl rozšířit síť úrazových pracovišť o traumatologická centra (TC) II. stupně v těch regionech ČR, kde nejsou vytvořena TC I. stupně. Rozšířením této organizační struktury bude docházet ke zkvalitnění léčebné péče o sdružená poranění a závažná monotraumata, která budou transportována primárně do TC II. stupně, čímž budou odlehčena TC I. stupně, která jsou nyní přetížena ošetřováním těchto úrazů. Návrh novelizované vyhlášky čeká (již 6 měsíců) na schválení a podpis pana ministra zdravotnictví.

Nejzákladnější organizační změna nastala v postgraduálním vzdělávání, kdy od 1. 1. 2012 byla organizace postgraduálního vzdělávání převedena z IPVZ na lékařské fakulty ČR. Pro řízení vzdělávání na LF v jednotlivých oborech byly zřízeny specializační oborové rady (SOR) a jmenováni garanti oborů jednotlivých fakult. Předsedou SOR pro obor traumatologie byl zvolen doc. MUDr. Michal Mašek, CSc. a v současné době probíhá akreditace jednotlivých LF pro specializační předatestační kurz traumatologie. SOR kromě zajišťování postgraduálního vzdělávání má za úkol také organizovat a provádět atestační zkoušky.

V roce 2012 byl stanoven termín atestační zkoušky z traumatologie na 1. 6. 2012 na LF MU v Brně, předatestační kurz v termínu 21. 5. – 30. 5. 2012 a podzimní termín na 3. LF UK Praha dne 4. 12. 2012 s předatestačním kurzem 12.-19. 11. 2012 (viz zpráva doc. Maška).

Výbor ČSÚCH společně s akreditační komisí MZ se snažil, aby došlo k co nejmenším změnám nejen v předatestační přípravě lékařů, ale i v průběhu atestací. Doufám, že se nám podařilo zachovat kontinuitu vzdělávacího procesu a pokračovat v léty propracovaném systému postgraduálního vzdělávání v traumatologii (úrazové chirurgii). Podmínky atestační zkoušky z úrazové chirurgie zůstávají stejné.

Permanentně stále probíhají jednání naší společnosti s VZP o úhradové vyhlášce zdravotních výkonů, která byla novelizována na systémech DRG, kdy však polytraumata z tohoto úhradového systému byla vyjmuta a budou opět projednávána v systémech výkonového hodnocení. Doufám, že v tomto roce se již konečně podaří určit výši bodového hodnocení k úhradě výkonů u polytraumatizovaných pacientů.

V letošním roce končí volební období výboru ČSÚCH. Plenární schůze naší společnosti rozhodla o korespondenční formě volby nového výboru, která bude dvoukolová. V prvním kole bude kandidátní listina odeslána všem členům ČSÚCH a do druhého kola postoupí navržení členové s největším počtem hlasů. Druhé kolo proběhne také korespondenční formou, kdy můžete odesílat volební listinu volební komisi na uvedenou adresu nebo volební listinu přímo odevzdat do volební urny na našem národním kongresu, který se koná ve dnech 10.–12. 10. 2012 v Rožnově pod Radhoštěm. Výsledky voleb do nového výboru ČSÚCH budou vyhlášeny v rámci zmiňovaného kongresu.

Hlavním odborným tématem tohoto kongresu je Mezioborová spolupráce v ošetřování polytraumat a hromadných úrazů se zaměřením na metody damage kontrol v úrazové chirurgii a v jednotlivých odbornostech (urgentní medicína, resuscitace a intenzivní péče včetně následné rehabilitační péče. Je to sice velmi rozsáhlé téma, ale v současné době, kdy neustále přibývá těžkých úrazů, je to téma velmi aktuální. Výsledky léčebné péče jsou totiž přímo závislé nejen na časových faktorech a algoritmech ošetřování, ale také na typu ošetřovacích metod.

Vážené kolegyně a kolegové,

doufám, že v tomto roce se nám všem podaří splnit všechna naše předsevzetí jak v osobním, tak pracovním životě.

Těším se na osobní setkání s Vámi v říjnu 2012 na národním kongresu tradičně v Rožnově pod Radhoštěm.

Doc. MUDr. Leopold Pleva, CSc.
Předseda ČSÚCH ČLS JEP
Přednosta TC FN Ostrava
e-mail: leopold.pleva@fno.cz
tel.: +420 597 375 002


Vážení kolegové,

dovoluji si nastínit současný stav Vzdělávacího programu oboru úrazové chirurgie.

Na sklonku roku 2011 byla jmenována MZ ČR a provedena 1. schůzka Specializační oborové rady (SOR) v oboru úrazové chirurgie (traumatologie). Zastoupeno bylo 7 lékařských fakult:

  1. LF UK Prof. MUDr. Miroslav Zeman, CSc.
  2. LF UK Doc. MUDr. František Vyhnánek, CSc.
  3. LF Hradec Králové odb. as. MUDr. Tomáš Dědek, Ph.D.
  4. LF Plzeň Doc. Tomáš Pavelka, Ph.D.
  5. LF Olomouc Doc. MUDr. Igor Čižmář, CSc.
  6. LF Brno Doc. MUDr. Michal Mašek, CSc.

Schůze se zúčastnil předseda ČSÚCH Doc. MUDr. Leopold Pleva, CSc.

Postupovali jsme podle instrukcí MZ, děkanů jednotlivých LF a dle Koordinační oborové rady – nadřízeného poradního orgánu MZ ČR, za účelem vytvoření systému postgraduální výchovy pro příští léta. Předpokladem byla cirkulace místa atestační zkoušky ve dvou termínech ročně. V roce 2012 bude první termín zkoušky 1. 6. 2012 na LF v Brně, termín předatestačního kurzu 21.–30. 5. 2012 tamtéž. Podzimní termín zkoušky na III. LF v Praze 4. 12. 2012, předatestační kurz 12.–19. 11. 2012. MZ ČR bylo doporučeno jmenovat jako examinační komisi výše uvedenou SOR + předseda výboru ČSÚCH. Pro první rok existence předsedou této komise byl zvolen Doc. MUDr. Michal Mašek, CSc. Vyhláškou MZ je stanoven postup pro jednotlivé odbornosti, včetně traumatologie. Základní chirurgický kmen - v délce minimálně 24 měsíců.

Rezidenti mají povinnost:

  1. Přihlásit se na studijním odd. některé LF ve smyslu přidělení spec. oboru - obdrží logbook, do kterého musí činit zápis každého půl roku (absolvované předepsané pobyty dle vyhlášky a specializace, postupně naplňuje počty předepsaných vykonaných op. výkonů).
  2. Musí absolvovat předepsané pobyty a dále kurz Základy chirurgie na některé z LF nebo IPVZ (tento je nadále oprávněn provádět vzdělávací kurzy).
  3. Kmenovou zkoušku závěrečným testem vykoná na některé ze jmenovaných LF.

Vlastní specializovaný výcvik v délce minimálně 48 měsíců

  1. Atestanti absolvují předepsané praxe, kurzy a semináře včetně záznamů v logbooku. Rozsah požadovaných teoretických znalostí a praktických dovedností včetně seznamu požadovaných výkonů je součástí výše uvedené vyhlášky.
  2. Předatestační kurz absolvuje studující na některém akreditovaném pracovišti nebo IPVZ.
  3. Ke zkoušce se hlásí na LF, která ve zvoleném termínu bude pověřena provedením zkoušky, s 90denním předstihem a dodáním kopie lok-booku ke kontrole fakultou.

Charakter zkoušky se nemění, tedy 3 otázky teoretické, 1 otázka praktická, vypracování písemné práce na zadané odborné téma s publikací a vypracování traumatologického posudku.

Návrh na složení zkoušejících v atestační komisi:

  1. LF UK Prof. MUDr. Miroslav Zeman, CSc.
  2. LF UK Doc. MUDr. František Vyhnánek, CSc.
  3. LF Hradec Králové MUDr. Tomáš Dědek, Ph.D.
  4. LF Plzeň Doc. MUDr. Tomáš Pavelka, Ph.D.
  5. LF Olomouc Doc. MUDr. Igor Čižmář, CSc.
  6. LF Brno Doc. MUDr. Michal Mašek, CSc.
  7. + předseda výboru ČSÚCH Doc. MUDr. Leopold Pleva, CSc.

Kvalita výukového procesu je zajištěna požadavkem na personální zabezpečení kurzu lékaři s nejvyšším vzděláním v oboru traumatologie anebo chirurgie, dětské chirurgie či neurochirurgie, nejméně 10 let praxe v oboru, praxe v přednášené problematice minimálně 5 let. Finanční požadavky na atestujícího činí 500 Kč na první zkoušku.

Podotýkám, že se jedná o návrh pro MZ, který podléhá příslušné korekci. Definitivní korekce znění a termínů budou na webových stránkách LF a ČSÚCH.

Všichni jsme vedeni snahou o maximální zjednodušení a informovanost v systému. Současně považujeme za zásadní udržení dosavadní odborné i společenské úrovně postgraduálního vzdělávání a zkouškového procesu v naší odbornosti.

Doc. MUDr. Michal Mašek, CSc.
přednosta Kliniky úrazové chirurgie FN Brno
Jihlavská 20, 625 00  Brno
e-mail: mmasek@fnbrno.cz
tel.: 5 3223 2472


Štítky
Chirurgie všeobecná Traumatologie Urgentní medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#