#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

AO traumavideosymposium České Budějovice 2009


Vyšlo v časopise: Úraz chir. 17., 2009, č.2
Kategorie: Nerecenzovaný příspěvek

Ve dnech 29. dubna až 1. května 2009 se konalo v Českých Budějovicích již čtvrté Traumavideo-sympozium, ale poprvé pod přímou záštitou AO-education. První tři ročníky byly po odborné i společenské stránce velmi úspěšné a tak se naskýtala otázka, jak se organizátoři, Traumatologické oddělení Krajské nemocnice v Českých Budějovicích v čele s prim. Kopačkou a dr. Kloubem, vyrovnají s vysoce nastavenou laťkou. Pro tentokrát zvolili jako téma nitrokloubní zlomeniny. Ze zahraničních účastníků přijali pozvání prof. Jupiter z USA, prof. Buckley z Kanady, prof. Nerlich z SRN, prof. Varga z Maďarska, prof. Andoljsek ze Slovinska a prof. Šimko ze Slovenska.

První den byl věnován horní končetině, tj. glenoidu, proximálnímu humeru, distálnímu humeru, luxačním zlomeninám lokte, distálnímu radiu a skafoideu. Druhý den byla na pořadu dolní končetina, tj. distální femur, proximální tibie, distální tibie, hlezno, talus a kalkaneus. Kyčelnímu kloubu byl věnován ročník předchozí. Rozebírat jednotlivé přednášky a videoprezentace by bylo zbytečné. Kdo neslyšel či neviděl, těžko by docenil. Úroveň všech přednášek a videoprezentací, domácích i zahraničních, byla velmi vysoká a hlavně mezi nimi nebylo rozdílu. Myslím, že většina z nich by obstála i na AO kurzech v Davosu. Prvnímu dni dominovaly přednášky Jesse Jupitera prezentující současnou světovou úroveň operační léčby především zlomenin lokte a distálního radia. Srovnání v tomto zrcadle však pro českou kostní traumatologii vyznělo velmi dobře. Mimořádná byla i úroveň diskuse. Ta se přelévala z češtiny do angličtiny a zpět, vždy však konstruktivně a s hlubokou znalostí tématu. Co hlavní, byl na ni dostatek času. Proti minulým ročníkům se výrazně zlepšil i přehled stávající literatury zakončující každý blok přednášek. Po oba dny tak sympozium probíhalo v přátelské tvůrčí atmosféře. Velmi překvapen, a to pozitivně, byl Rick Buckley. Ten patří v současné hierarchii AO-education k prominentním postavám. Na rozdíl od Jesse Jupitera to však byla jeho první návštěva v České republice a tedy i první „konfrontace“ s českou traumatologií. Toto poznání náležitě ocenil i v závěrečném hodnocení celé akce. Organizační, technická a společenská úroveň sympozia důstojně sekundovala úrovni odborné. Rekordní byla i účast, přes 200 lékařů a sester nejen z Čech a Moravy, ale i ze Slovenska.

Příjemnou tečkou pro mnohé účastníky byl sjezd Vltavy z Českého Krumlova na Zlatou korunu den po skončení sympozia.

I tentokrát přálo počasí, počet úspěšných průjezdů jednotlivými krumlovskými jezy výrazně převyšoval neplatné pokusy, takže zasloužený dojezdový půllitřík piva ve Zlaté koruně chutnal všem.

Osobně považuji tuto akci za nejlepší, kterou jsem na domácí půdě v posledních letech absolvoval. Jediným negativem byla neúčast zástupců několika předních pracovišť věnujících se traumatologii pohybového aparátu. Ale to byla jejich škoda.

Říká se, v nejlepším přestat. V tomto případě se organizátoři rozhodli držet se hesla „V nejlepším pauza“ a další sympozium uspořádat za dva až tři roky. Myslím, že tato přestávka nezaškodí, ale naopak. Takže doufejme, že za pár let se koncem dubna v Českých Budějovicích opět sejdeme.

prof. MUDr. Jan Bartoníček, DrSc.


Štítky
Chirurgie všeobecná Traumatologie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Úrazová chirurgie

Číslo 2

2009 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#