#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo


Autoři: Šmahelová Alena
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 1, 2020, č. 3-4, s. 1
Kategorie: Úvodní slovo

Vážené dámy a pánové, kolegyně a kolegové,

otevíráte nové číslo časopisu České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Svět praktické medicíny. S ohledem na COVID-19 se letos nestihla vydat všechna čísla podle plánu, proto je toto vydání koncipováno jako „o něco silnější“ dvojčíslo. Při založení tohoto relativně nového časopisu bylo cílem oslovit lékaře všech odborností, nabídnout jim široký výběr našich i zahraničních odborných článků a v dobrém konfrontovat pohled české a světové medicíny.

V čem se odlišuje od periodik, která jsou na našem odborném „trhu“ již delší dobu? Jeho struktura odpovídá především potřebám rychlé orientace v současných problémech české medicíny v kontextu s tou světovou s důrazem na klinický aspekt péče. Tištěné médium není staromilství ani dnes – myslím, že jeho impakt je hlubší a také trvalejší než záplava „e-informací“, jež na nás útočí ze všech stran. S ohledem na dostupnost internetové sítě, kterou máme díky svým mobilům stále v dosahu, se mnozí z nás stávají na tomto způsobu získávání (ale už horšího vstřebávání a retence dat) závislými. A to, myslím, není ideální stav. Není dostatek času na utřídění a vyřazení těch zbytečných nebo mnohdy i zavádějících informací. Zastavme se tedy a začtěme se do dalšího čísla Světa praktické medicíny. A to i v případě, že jej máte před sebou jen jako newsletter v elektronické podobě.

Komentáře našich odborníků k zahraničním článkům dokládají, že světová a česká doporučení i praxe si jsou velmi podobné. Ostatně to můžete posoudit sami – současné číslo časopisu zahrnuje opravdu široké spektrum medicíny. Velmi aktuální je článek porovnávající chřipku s infekcí COVID-19. Určitě vás zaujmou i články o infekcích přenášených klíšťaty a o stále aktuální problematice svrabu a vší. Neméně zajímavé jsou i články o akutní pankreatitidě a nově registrovaných lécích.

Možná se podivíte, jaký počet článků je tentokrát věnován problematice diabetu. Jedná se o články vycházející z každoročního Celostátního mezioborového diabetologického sympozia v Hradci Králové, které má velmi dlouhou tradici a články z něj po mnoho let přinášel svým čtenářům časopis Postgraduální medicína. Jeho redakci patří můj velký dík za dosavadní výbornou spolupráci. S ohledem na vyhlášení konkurzu na nakladatelství Mladá fronta, pod kterou časopis Postgraduální medicína spadá, toto diabetologické číslo již vydáno nebylo. Články z posledního sympozia v Hradci jsme se proto rozhodli publikovat ve Světě praktické medicíny i s mým úvodním slovem jakožto odborného garanta sympozia a zároveň zástupce oboru diabetologie v redakční radě Světa praktické medicíny. Věřím, že i zde vás tyto diabetologické příspěvky zaujmou.

Diabetes mellitus ovlivňuje prakticky veškeré orgány a svými komplikacemi zasahuje do všech oborů medicíny. Domnívám se, že seznámení se s aktuální problematikou diabetologie je v souladu se zaměřením tohoto časopisu. Všichni lékaři se přece setkávají nejen s novými léky na léčbu diabetu – antidiabetiky, ale i s akutními komplikacemi, jako jsou hypoglykemie či akutní infekce. A to je samozřejmě jen malá část z toho, co je v diabetologii nového.

Doufám, že budete s rozšířeným číslem časopisu i s výběrem publikací spokojeni, že vám Svět praktické medicíny usnadní orientaci v aktuální složité medicínské problematice a pomůže s aplikací novinek do vaší denní klinické praxe. Nezapomeňte prosím ani na velmi zajímavé rozhovory tohoto čísla, které jsou, alespoň pro mě, velmi inspirativní.

Vážení a milí, kolegyně a kolegové, přeji vám příjemné čtení.

Srdečně Vaše

Alena Šmahelová



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 3-4

2020 Číslo 3-4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#