#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zástřel hlavy šipkou kuše


Autoři: R. Macháček;  T. Balcarová
Působiště autorů: Oddělení soudního lékařství Nemocnice Sokolov, NEMOS Sokolov s. r. o.
Vyšlo v časopise: Soud Lék., 61, 2016, No. 1, p. 10
Kategorie: Rozšířený abstrakt

V únoru roku 2014 jsme byli požádáni vyšetřovatelem Policie ČR o účast při odkrývání vytipovaného místa možného nálezu muže zavražděného před dvaceti lety. Po příjezdu do menšího města v Karlovarském kraji jsme byli očekáváni ve sklepních prostorech rodinné vilky. Před naším příjezdem již policisté odstranili vrstvu betonu a kovovou desku zakrývající jímku. Při následném vyjímání obsahu jímky, už s naší pomocí, byly v zemině nalezeny brýle a začaly se objevovat zbytky lidských tkání. Postupně se objevila i lebka s v té době neidentifikovatelným předmětem červené barvy. Následně byl nalezen prakticky celý hrudní koš se zesýrovatělými měkkými tkáněmi a končetiny. Po vyjmutí lidských ostatků a dalším prohledáním prostoru jímky byl mimo jiné nalezen ještě revolver a šroubovák.

Nález na měkkých tkáních resp. svalovině odpovídal rozkladným pochodům charakteru adipocire, toto korespondovalo s podmínkami uložení těla zemřelého v jímce s vlhkou zeminou, překryté kovovou deskou a betonem, bez možnosti přístupu vzduchu. Po odstranění zbytků všech měkkých tkání se nám podařilo sestavit prakticky celou kostru. Na lebce, vykazující markanty lebky mužské, byl patrný zástřel šipkou kuše červené barvy, která pronikala do dutiny lební vlevo před šupinou spánkové kosti. Šipka pronikala zachovanými zbytky mozkové tkáně (Obr. 1) směrem doprava vzad a vyčnívala z lebky v délce 52 mm (Obr. 2). Vyjmutá šipka dosahovala celkové délky 190 mm, průměru 6 mm, hrot byl ze žlutého kovu délky 10 mm.

Obr. 1.

Obr. 2.

Na základě zajištěných dlouhých kostí byl proveden orientační propočet výšky muže, odebrán byl biologický materiál ke stanovení profilu DNA. Policií byla jednoznačně potvrzena totožnost muže zavražděného v roce 1994. I přes to, že k nálezu mrtvoly došlo deset dní před uplynutím dvacetileté promlčecí lhůty, byl případ objasněn a došlo k obžalování i pravomocnému odsouzení pachatele.

Pozn. redakce: Práce byla prezentovaná a diskutovaná na XXIII. Ostravských dnech forenzních věd s mezinárodní účastí v Ostravici 7. – 9. října 2015.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Soudní lékařství

Číslo 1

2016 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#