#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Arteficiální hematom


Autoři: Hossein Sanaei-Zadeh 1;  Kamran Aghakhani 2
Působiště autorů: Medical School, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran 1;  Department of Forensic Medicine and Toxicology, Iran University of Medical Sciences, Hazrat Rasoul Akram (p) Hospital, Tehran, Iran. 2
Vyšlo v časopise: Soud Lék., 59, 2014, No. 3, p. 26-27
Kategorie: Krátké sdělení

Souhrn

I když je to vzácné, lidé si mohou způsobit hematom z vlastní vůle z různých důvodů. Člověk si je může způsobit sám na svém vlastním těle, nebo mu je způsobí druhá osoba s jeho souhlasem. Jsou označovány jako vymyšlené, umělé, vykonstruované, falešné, fiktivní, apod. Je to tupé poranění, proto nejčastěji vzniká přímým působením tupého předmětu, nebo pevným stiskem. U hematomu vzniklého sacím mechanizmem po pečlivé prohlídce můžeme odhalit petechie kolem oblasti pohmoždění. Hematom může být ovšem simulován i aplikací šťáv různé dráždivé zeleniny, kdy vzniká barevná skvrna, která je podlitině na první pohled velice podobná. Okraje takových skvrn jsou však dobře ohraničené. Kromě toho se v těchto lokalizacích mohou objevovat vezikace a pruritus. Diferenciálně diagnosticky je proto nutné důkladné prověření anamnézy a podrobné vyšetření postižené oblasti.

V práci je popisován případ muže ve věku 56 let, s akutním infarktem myokardu, u kterého byl při přijetí jako vedlejší nález popsán subkonjunktivální hematom. Po 4 dnech hospitalizace se u něj objevil hematom vel. 5x5 cm v oblasti břicha s několika nažloutlými skvrnami vel. 3 – 6 cm. Původní subkonjuktivální hematom zmizel. Vznik hematomu byl vysvětlen subkutánními injekčními aplikacem heparinu do oblasti břicha.

Klíčová slova:
arteficiální hematom – ublížení – heparin


Zdroje

1. Avşar G, Kaşikçi M. Assessment of four different methods in subcutaneous heparin applications with regard to causing bruise and pain. Int J Nurs Pract 2013; 19: 402-408.

2. Palese A, Aidone E, Dante A, Pea F. Occurrence and extent of bruising according to duration of administration of subcutaneous low-molecular-weight heparin: A quasi-experimental case-crossover study. J Cardiovasc Nurs 2013; 28: 473-482.

Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Soudní lékařství

Číslo 3

2014 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#