#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Endoskopie a chirurgie


Autoři: J. Martínek
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2022, roč. 101, č. 1, s. 3.
Kategorie: Editorial

S velkým potěšením píši svůj první úvodník pro časopis tak významný a tradiční, jakým Rozhledy v chirurgii bezpochyby jsou. Pro mnohé kolegy – chirurgy – jsem možná autor nečekaný, neboť se zabývám gastroenterologií a endoskopií. Gastrointestinální endoskopie však v současnosti představuje novou chirurgickou disciplínu. Výkony, jakými jsou POEM (perorální endoskopická myotomie), endosonograficky navigované drenáže pankreatických kolekcí včetně endoskopické nekrektomie či endoskopická submukózní disekce plošně rozsáhlých časných nádorů trávicího traktu, jsou jen třemi příklady z mnoha jiných výkonů, které jsou svojí podstatou chirurgické. V některých státech tak postupně vzniká nový obor − endoskopická chirurgie.

Gastroenterologové-endoskopisté mohou samozřejmě své výsledky i souhrnné články publikovat v leckterých jiných časopisech, věnujících se specificky digestivní či intervenční endoskopii, nicméně těsnější vazba mezi intervenční digestivní endoskopií (chcete-li endoskopickou chirurgií) a tradiční chirurgií mi přijde logická a cenná. Taková vazba, mimo jiné, umožňuje těsnou spolupráci intervenčních endoskopistů na straně jedné a chirurgů na straně druhé. Ostatně, mnozí intervenční endoskopisté jsou původem chirurgové.

Další důvod mé spolupráce s časopisem Rozhledy v chirurgii je motivován mým respektem a obdivem ke zvolené cestě Rozhledů tak, aby se tento časopis v budoucnosti mohl ucházet o tzv. „impact factor“. Mezi českými časopisy jde spíše o unikát, o to cennější, že je iniciován chirurgy, kteří v našich zemích publikovali spíše méně ve srovnání s některými jinými, převážně interními obory. Budu-li osobně moci jakkoliv k tomuto snažení přispět, bude mi ve vážené společnosti kolegů chirurgů velikou ctí. V rámci této podpory jsme během několika posledních let v Rozhledech rádi (a dobrovolně) publikovali několik prací s endoskopickou tematikou. A byl jsem velice rád, že jeden z našich článků byl nedávno citován jiným článkem v časopise se současným IF 7,3. Vím, že diskuze mezi vámi chirurgy na toto téma stále probíhá. Sám jsem před lety neúspěšně gastroenterologické obci navrhoval koncept jednoho odborného časopisu s převahou originálních sdělení (s cílem získat IF) a jednoho časopisu (něco na způsob „clinical practice journal“), který by obsahoval česky psané souhrnné články a jeho hlavní účel by spočíval v postgraduálním vzdělávání. Bez IF se časopis stále točí v kruhu, kdy editoři na kolenou prosí přispěvatele, aby něco napsali. Např. rumunští gastroenterologové či Italové šli cestou anglicky psaného periodika, získali impact factor a nyní rozhodně nemají nedostatek článků. A nic jim nebrání vydat „postgraduální“ číslo, psané i renomovanými světovými autory, na určité téma. Sám jsem podobné číslo zpracovával jako „guest editor“ pro časopis Minerva Chirurgica.

Díky výše zmíněnému cíli je kladen důraz na publikaci originálních sdělení, a řekněme si upřímně, že publikovat originální práce v časopise bez „impact“ faktoru není pro autory jednoduché, neboť takové publikace mají mnohem menší přínos pro autory i význam pro ostatní kolegy oproti publikacím v časopisech s tímto faktorem. Proto si velmi vážím spolupráce s autory dvou originálních sdělení, která se objevují v tomto čísle. Dr. Košťálová (ÚVN, Praha) zpracovala dosavadní zkušenosti s anorektální manometrií na velkém souboru pacientů. Dr. Husťak (FN Trnava) zpracoval slibné výsledky laparoskopicky asistované endoskopické cékostomie u pacientů s refrakterní zácpou. Číslo dále doplňuje kazuistika, která popisuje první provedení opakované endoskopické pyloromyotomie (re-G-POEM) v ČR u pacientky s refrakterní gastroparézou. Na úvod čísla jsme se spoluautory zpracovali souhrnný článek popisující aktuální možnosti endoskopie v léčbě různých motilitních onemocnění trávicího traktu počínaje Zenkerovým divertiklem a konče Ogilvieho syndromem. Článek vychází z nedávno publikovaných guidelines Evropské endoskopické společnosti (ESGE), jejichž jsem spoluautorem a v případě achalázie a gastroparézy i „senior“ autorem.

Závěrem tedy děkuji ještě jednou prof. Ryskovi i ostatním váženým kolegům za možnost spolupodílet se na další cestě Rozhledů a budu velice potěšen, pokud výše uvedené články čtenáře jakkoliv inspirují či obohatí, a pevně doufám, že některé z nich budou citovány i v zahraničních časopisech. A budu rád, pokud nás, „endoskopické chirurgy“, vaše obec (alespoň trochu) přijme mezi sebe.

prof. MUDr. Jan Martínek, Ph.D., A.G.A.F

Institut klinické a experimentální chirurgie

e-mail: homa@ikem.cz


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#