#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kapitoly z dějin chirurgie v českých zemích


Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2017, roč. 96, č. 5, s. 196.
Kategorie: Recenze

Dostal jsem darem od svého učitele, pana docenta Jana Švába, knížku Kapitoly z dějin chirurgie v českých zemích. Asi by byl exaktnější název v zemích Koruny české použitý u první kapitoly knihy. To je ale snad jediná výtka nepřesnosti u těchto 358 stran textu.

Pod redakcí docenta Švába se sešla řada příspěvků od chirurgů, historiků, pamětníků i badatelů na uvedené téma. Odborník i laik si při čtení tohoto hutného textu může dát do souvislostí historické události, osobnosti chirurgie i vývoj této královské medicínské disciplíny v naší vlasti. A skutečně není se za co stydět.

Úvodní citace prof. Arnolda Jiráska z roku 1956: „Dějiny chirurgie jako dějiny každé lidské práce jsou projevem úcty k této práci i příkladem pro další pracovníky. Mají jim ukázat, jak jejich předchůdci pracovali. Mají v nich vychovávat určité vlastenecké sebevědomí, skromnost při vlastní práci, dávat příklad, nebo výstrahu pro budoucno.“ Plně vystihuje snahu autorů, kterou naplnili.

Zmiňoval jsem hutnost textu. Je velmi těžké na vyčleněném počtu stran napsat vše významné, něco se prostě nevešlo a nelze v tom hledat cokoliv nežádoucího. Velice je nutné ocenit podchycení údajů z počátků vývoje české chirurgie, které již přesahují přímou paměť žijících. Dnešní historii chirurgie píší jak zkušení odborníci, které můžeme směle označit za pilíře české chirurgie předávající své zkušenosti mladším, tak ti, kteří přejímají vážný závazek rozvinout odkaz svých učitelů a držet postavení české chirurgie na místě, které mu vydobyly již generace chirurgů.

V knize najdeme řadu kapitol představujících známá chirurgická pracoviště. Některá větší, jiná menší, ale vždy s úctyhodným odkazem do budoucna. Logicky se nemohly představit všechny primariáty, ale to je výzva následovníkům. „Sledujme práce současníkův, ale nezapomínejme přitom na práce a snahy předkův,“ Vilém Weiss, 1890

Dějiny chirurgie se nepíší v salonech a kuloárech, ale na operačních sálech, ambulancích v kontaktu s pacienty a kolegy v oboru. Gratuluji autorům ke knize, s níž by se měla seznámit nejen chirurgická obec.

„Šťastná bude česká chirurgie, dovede-li si uchovat po vždy odkaz svých otců!“ Rudolf Jedlička, 1925

MUDr. Jan Bříza, CSc., MBA

I. Chirurgická klinika VFN a 1. LF UK Praze

e-mail: jan.briza@vfn.cz

Jan Šváb a kol. Kapitoly z dějin chirurgie v českých zemích. Univerzita Karlova, Karolinum, 2016, 358 str. ISBN 9788024632384


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 5

2017 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#