#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proběhly první elektronické volby do orgánů České chirurgické společnosti ČLS JEP


Autoři: J. Pantoflíček
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2012, roč. 91, č. 8, s. 415-416.
Kategorie: Editorial

Každé 4 roky probíhají v České chirurgické společnosti ČLS JEP volby členů výboru a členů revizní komise. Způsob voleb se během 90letého období existence společnosti několikrát měnil, od aklamační volby při kongresech po korespondenční volby v letech 1990–2008. Letos poprvé proběhly volby elektronickou cestou.

Česká chirurgická společnost má v současné době přes 1500 aktivních členů, tj. členů, kteří platí příspěvky. Za poslední dvě volební období počet členů stoupl o 30 %, ale bohužel pouze 20, resp 30 % z celkového počtu se účastnilo voleb. Způsob dvoukolové korespondenční volby, užívaný do roku 2008, byl těžkopádný a finančně nákladný, protože každý člen společnosti musel být obeslán 4krát. Navíc stále přetrvávaly pochybnosti, zda volební lístky skutečně obdrželi všichni.

S rozvojem elektronizace České chirurgické společnosti  (webové stránky, elektronická komunikace se členy) byla v posledních 8 letech vytvořena databáze všech členů společnosti s emailovými adresami a výbor byl připraven zavést volby elektronické. Narážel však na volební řád zastřešující organizace ČLS JEP, který tento způsob neumožňoval. Na posledním kongresu ČLS JEP v prosinci roku 2011 byl však schválen nový organizační a volební řád, které vstoupily v platnost v lednu letošního roku a ponechávají způsob provedení voleb na rozhodnutí každé odborné společnosti. Hlavní překážka přechodu na elektronické volby tedy letos padla a výbor toho využil k organizaci prvních elektronických voleb.

Jaké jsou jejich výhody? Elektronické hlasování umožňuje snadnější účast 100 % členů, usnadňuje hlasování, omezuje počet možných chyb či duplicit, je bezpečné, protože se každý člen společnosti přihlašuje autorizací svého hesla, a hlavně šetří ČCHS nemalé finanční náklady.

Letošní první elektronické dvoukolové volby do orgánů ČCHS ČLS JEP se konaly v období IV-VI/2012. V prvním kole volební komise na základě pořadí hlasů jednotlivých členů sestavila kandidátku ze 30 osobností. Ty se pak ve druhém kole ucházely o zvolení do 15členného výboru společnosti a 3členné revizní komise. Volební komise na své schůzi 19. 7. volby uzavřela sečtením hlasů a výsledky uvolnila k presentaci na webových stránkách ČCHS, kde jsou k dispozici.

Personální složení nového výboru se volbami obměnilo jen asi z jedné třetiny. Členové ČCHS vsadili na jistotu a volili známé osobnosti české chirurgie, které požívají autoritu a respekt. Na zasedání výboru ČCHS 10. 9.2012 nově zvolení členové vyberou ze svého středu předsedu společnosti.

Letošní první elektronické volby do orgánů ČCHS  proběhly úspěšně a věřme, že takto nastartovaná elektronická komunikace bude využívána nejen jednou za čtyři roky k volbám, ale i k tomu, aby se jednotliví členové aktivněji podíleli na chodu a rozhodování ČCHS.

Souhrn výsledků druhého kola voleb do výboru a revizní komise ČCHS ČLS JEP

Celkem volebních lístků 689

  • volba do výboru: 379
  • volba do revizní komise: 310

Počet neplatných lístků: 0


MUDr. Jaroslav Pantoflíček Ph.D.

předseda volební komise ČCHS ČLS JEP pro volby 2012


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 8

2012 Číslo 8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#