#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Laudatum k 60. narozeninám prim. MUDr. Jiřího Gaťka, Ph.D.


Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2010, roč. 89, č. 9, s. 578.
Kategorie: Monotematický speciál - Původní práce

INDICAT ARTIFICEM RES OPERATA SUUM

Vážený pane primáři, milý Jiří,

je to neuvěřitelné, ale čas letí nezadržitelně a my, Tvoji spolupracovníci, Ti jdeme gratulovat k 60. narozeninám. Jakoby to bylo včera, když jsme se spolu poprvé potkali a společnou rukou, tehdy v roce 1985 před Tvou II. a mou I. atestací z chirurgie, léčili pacienty na traumatologii.

jp_32848_f_1
jp_32848_f_1

Prim. MUDr. Jiří Gatěk, Ph.D. se narodil 10. 9. 1950 v Olomouci do zdravotnické rodiny, otec byl lékárník a matka zdravotní sestra. Po ukončených středoškolských studiích na gymnáziu v Olomouci-Hejčíně začal studovat medicínu na lékařské fakultě v Olomouci. Již během studia začal učit anatomii a tento zájem o studium, pacienty a medicínu pěstoval a prohluboval celý život.

Po ukončení studia v roce 1974 nastoupil na chirurgické oddělení nemocnice v Šumperku, kde jeho první kroky v chirurgii po 2 roky vedl prim. MUDr. Čermák. Jeho další život osobní a profesní je svázán se Zlínem. V roce 1976 nastoupil na chirurgické odd. ZÚNZ Zlín. Zde pod vedením laskavého prim. MUDr. A. Rathauzského se vyučil chirurgii a v roce 1979 složil atestaci z chirurgie I stupně a v roce 1985 atestaci z chirurgie II. stupně. V roce 1986 došlo ke spojení chirurgického oddělení ZÚNZ s chirurgickým oddělením OÚNZ. Na tomto velkém oddělení pod vedením prim. MUDr. F. Grossmanna, CSc., začal samostatně operovat a provádět výkony v celé šíři a spektru všeobecné chirurgie, sepsal první přednášky a písemné práce. V roce 1990 vyhrál konkurz na přednostu znovu otevřeného chirurgického oddělení ZÚNZ, které úspěšně vede již 20 let. Nemocnice během let změnila název na Nemocnice ATLAS a stala se akciovou společností s opakovanými změnami majitelů. Prim. MUDr. Jiří Gatěk jako zkušený kapitán provedl své oddělení všemi nástrahami. Absolvoval na 20 pobytů na předních chirurgických pracovištích tuzemských i zahraničních. Byl jedním z prvních chirurgů, kteří pochopili význam sentinelové uzliny a konzervativního výkonu v mamární chirurgii. Stal se propagátorem a učitelem těchto metod pro desítky českých a moravských chirurgů. V roce 2003 úspěšně ukončil doktorandské studium na lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 2008 je členem výboru chirurgické společnosti, v níž byl pověřen vytvořením mamární sekce a byl v roce 2009 zvolen jejím prvním předsedou.

Přednesl více než 100 přednášek, jak na tuzemských, tak i zahraničních akcích. Sepsal na 50 článků. Na Zdravotnickém institutu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně je garantem výuky chirurgie pro bakalářky. Je členem International Society of Surgery a Breast Surgery International, České gastroenterologické společnosti ČLS JEP a České onkologické společnosti ČLS JEP, od roku 2002 člen výboru onkochirurgické sekce. Je předsedou nadačního fondu Endochirurgie-31, garant Mamma Help.

Vážený pane primáři, milý Jiří, k Tvým 60. narozeninám Ti přejeme pevné zdraví, mnoho bezpečných kilometrů na kole, azurové počasí v zimě při sjíždění alpských svahů a další roky plodné práce na poli chirurgie.

Za spolupracovníky

MUDr. Bohumil Dudešek

zástupce přednosty chirurgické oddělení

Nemocnice ATLAS Zlín


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 9

2010 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#