#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K 70. narozeninám prof. MUDr. Pavla Pafka, DrSc.


Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2010, roč. 89, č. 6, s. 390.
Kategorie: Monotematický speciál - Původní práce

Připadá nám to zcela nedávno, kdy jsme společně slavili s panem profesorem jeho šedesátiny. Dalších 10 let uběhlo jako voda, při plném chirurgickém vytížení běží čas velmi rychle. Dovolíme si zrekapitulovat několik údajů.


Prof. Pafko se narodil 3. 7. 1940 v Bratislavě, kde maturoval v roce 1957. Studium Fakulty všeobecného lékařství ukončil v Praze v roce 1963. Po promoci pracoval jako asistent v Anatomickém ústavu Fakulty všeobecného lékařství v Praze. Již v této době externě pracoval na chirurgii v Praze Na Františku. V roce 1966 nastoupil na III. chirurgickou kliniku v Praze, v Londýnské ulici, kterou vedla doc. Vaněčková. Od roku 1974, kdy se přednostou kliniky stal tehdy ještě doc. MUDr. František Řehák, působil na klinice jako asistent. Výjimečně nadaný, manuálně zručný a zcela oddaný chirurgii habilitoval v roce 1986.

Docent Pafko má velmi široký chirurgický záběr a zkušenosti. Po mnohaleté práci v oblasti traumatologie se věnuje zejména chirurgii jícnu a chirurgii plic, ale i chirurgii jater, pankreatu. Profesorem byl jmenován v roce 1990. Přednostou kliniky se stal v r. 1992. Za své nejvýznamnější učitele považuje doc. Vanečkovou, as. Vrbku, prof. Řeháka, doc. Šmata. V současnosti prof. Pafko patří ke špičce české chirurgie. Je mimořádnou osobností, nejen v chirurgii, ale i v práci na fakultě a zvládá celou řadu společenských i pracovních aktivit. V roce 1997 zrealizoval plicní transplantační program. První transplantaci plic provedl s týmem v prosinci 1997. V současnosti je již 150 pacientů po tomto výkonu. Česká republika je stále jedinou zemí z bývalého východního bloku, která transplantace plic provádí.

Publikační i přednáškovou činnost prof. Pafka netřeba zdůrazňovat. V poslední době vydal řadu monografií: Praktická laparoskopická a torakoskopická chirurgie, Praktická chirurgie trachey, Causae mortis v chirurgii II, Základy speciální chirurgie, Náhlé příhody břišní a připravuje publikaci Plicní chirurgie. Všem nám je známá jeho velmi čtivá a poutavá publikace Medicinmani a ti druzí.



Jeho kvality oceňují nejen na domácí půdě, ale i v Evropě. Je členem Executive council ESTS – Evropské společnosti hrudních chirurgů.

Vážený pane profesore, přejeme hodně sil do dalších úspěšných let, hodně zdraví a elánu ke zdolání dalších met, hodně radosti ze života a radost z Vašich koníčků jako je cyklistika, motorky veteráni a sport.

Za celou III. chirurgickou kliniku
Jan Schützner a Robert Lischke


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 6

2010 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#