#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alografty v cévní chirurgii


Allografts in the Vascular Surgery

The use of allografts represents one of the therapeutic options in the treatment of vascular prosthetic infection. Close cooperation with a transplant center is unconditional for successful graft harvest and storage. Although the transplantation programme in the Czech Republic is handled in several centers across the country the use of vascular allografts is still exceptional. During multiorgan harvest procedures arterial or venous grafts have been removed and stored in antibiotic solution at 4 °C till implantation. Cardioplegic and short-term organ preserving solution Custodiol was used in our cohort. At the Department of Vascular Surgery of the Na Homolce Hospital in Prague fresh arterial allografts were used in 14 patients in the years 2001–2004. In all, absence of usable autologous graft was the common denominator. In ten cases previous synthetic vascular grafts were infected. Of these, critical limb ischaemia and imminent amputation due to the poor outflow tract occurred in three patients. Once, false femoral artery aneurysm infected with methicilin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) led to several hemorrhagic episodes. There was no early mortality but one early occlusion with subsequent major amputation. In 11 patients (79%) the procedure was uneventful at the short-term follow-up. All patients were treated with cyclosporine.

Key words:
vascular allograft – multiorgan harvest – transplantation –conservation – antibiotics – immunosuppression


Autoři: P. Štádler 1;  P. Šebesta 1;  T. Klika 1;  P. Šedivý 1;  D. Slížová 2;  O. Krs 2
Působiště autorů: Oddělení cévní chirurgie, Nemocnice Na Homolce, Praha, přednosta doc. MUDr. P. Šebesta, CSc. 1;  Ústav anatomie, Lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Hradec Králové přednosta doc. MUDr. D. Slížová, CSc. 2
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2005, roč. 84, č. 7, s. 350-355.
Kategorie: Monotematický speciál - Původní práce

Souhrn

Použití cévních transplantátů představuje jednu z možností řešení infekce cévní protézy. Pro jejich úspěšné použití je nezbytná úzká spolupráce s transplantačním centrem. I když v České republice probíhají transplantace orgánů v několika centrech, je použití alogenních cévních štěpů stále ještě ojedinělou záležitostí. V rámci multiorgánových odběrů jsou odebrány tepenné nebo žilní štěpy, které jsou zchlazeny a uloženy při 4°C v konzervačním roztoku s antibiotiky do doby jejich implantace. Jako konzervační roztok byl v našich podmínkách použit Custodiol®, který je používán ke kardioplegii a jako prostředek k orgánové protekci při transportu orgánu od dárce k přiíjemci. Na oddělení cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce v Praze byl v období od října 2001 do listopadu 2004 použit 14x čerstvý tepenný aloštěp. Ve všech případech chyběl použitelný autologní žilní štěp a nebylo možné použít cévní protézu. V deseti případech se jednalo o infekci cévní protézy, 3x hrozila amputace končetiny při významném postižení bércového řečiště a jednou byl aloštěp použit při léčbě nepravé výdutě stehenní tepny infikované meticilin-rezistentním zlatým stafylokokem (MRSA). V uváděném souboru je 79% úspěšnost, nulová mortalita a jedna amputace ve stehně po uzávěru rekonstrukce. U všech pacientů byla použita imunosupresivní léčba cyklosporinem.

Klíčová slova:
cévní alograft – multiorgánový odběr – transplantace – konzervační roztok – antibiotika – imunosuprese


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 7

2005 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#