#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

47. dny posudkového lékařství v Banské Bystrici


Vyšlo v časopise: Reviz. posud. Lék., 18, 2015, č. 3-4, s. 96
Kategorie: Zprávy

Ve dnech 9. 9.–11. 9. 2015 se konala v Banské Bystrici odborná konference posudkových lékařů připravovaná jako každoročně Slovenskou lekárskou spoločnosťou – Slovenskou spoločnosťou posudkového lekárstva a Sociálnou poisťovňou. Vedení lékařské posudkové služby Sociální pojišťovny i vedení odborné společnosti pravidelně na tyto dny zvou zástupce posudkových lékařů České republiky. V letošním roce se za ČSSZ zúčastnili MUDr. Miroslav Bosák, ředitel odboru posudkové služby ČSSZ, a dále vedoucí lékaři oddělení LPS ČSSZ pracoviště pro Prahu a Střední Čechy MUDr. Zdeňka Vítková, pracoviště České Budějovice MUDr. Peter Kuric a pracoviště Ostrava MUDr. Jiřina Ramianová. Z pracoviště pro Prahu a Střední Čechy se účastnil také MUDr. Jan Boháč, který měl aktivní vystoupení.

Dne 9. 9. 2015 proběhlo slavnostní zahájení za přítomnosti ředitelky kanceláře generálního ředitele Sociální pojišťovny PhDr. Terézie Stiffelové, Ing. Milana Černického, ředitele Sociální pojišťovny, pobočka Banská Bystrica, MUDr. Michala Hudáka, MPH, hlavního odborníka posudkového lékařství při MZ SR, MUDr. Veroniky Majtánové, prezidentky Slovenskej spoločnosti posudkového lekárstva a riaditeľky sekcie nemocenského poistenia, úrazového poistenia, poistenia v nezamestnanosti a garančného poistenia a lekárskej posudkovej činnosti, a dalších čestných hostů. Za lékařskou posudkovou službu ČSSZ měl krátké vystoupení MUDr. Miroslav Bosák, ředitel odboru lékařské posudkové služby ČSSZ, ve kterém poděkoval za pozvání a v krátkosti informoval o činnosti LPS ČSSZ i plánech pro budoucí období.

Ve dnech 10. 9. a 11. 9. 2015 probíhaly přednášky podle programu. Velmi zajímavé bylo vystoupení JUDr. Soni Oslanské z ústředí Sociální pojišťovny, která měla velmi zajímavou přednášku k úrazovému pojištění, k problematice rozhodování o úrazových dávkách včetně dávek podmíněných posouzením zdravotního stavu posudkovým lékařem. Následovaly odborné přednášky se zaměřením na choroby z povolání. Další dopolední blok byl věnován urologické problematice s možností roboticky asistovaných operací prostaty a ledvin. Tyto přednášky byly velice zajímavé, neboť se jedná o moderní postupy léčby se zatím velmi krátkou historií.

Odpolední blok byl v první části věnován vystoupením českých hostů. Za odbor posudkové služby MPSV měla přednášku věnovanou posuzování roztroušené sklerózy mozkomíšní a epilepsii MUDr. Julie Wernerová. Následovala přednáška MUDr. Jana Boháče na téma „Některé faktory nepříznivě ovlivňující výkon funkce posudkového lékaře v ČR“. Na tuto přednášku navázala bohatá diskuse, neboť se stále agresivnějšími klienty mají své zkušenosti také naši kolegové na Slovensku.

Poslední přednáška v tomto bloku již patřila MUDr. Milici Suchánkové, CSc., vedoucí Katedry posudkového lekárstva SZU, na téma vzdělávání slovenských posudkových lékařů na SZU. Druhý odpolední blok byl věnován přednáškám se zaměřením na transplantace jater, ledvin a slinivky břišní a na jejich vliv na budoucí aptibilitu. Další dvě přednášky byly věnovány revmatoidní artritidě a psoriatické artritidě a možnostem biologické léčby. V pátek potom byly přednášky zaměřeny na profil pacienta s implantovaným defibrilátorem a využití domácího monitorování při kontrolách ICD, novým pravidlům posuzování řidičských průkazů u pacientů s epilepsií. Poslední 3 přednášky byly věnovány hodnocení zdravotního stavu z pohledu posudkového lékaře u demyelinizačního onemocnění se zaměřením na SM, malignímu onemocnění tlustého střeva a vybraným poúrazovým stavům ramenního kloubu.

V přestávkách mezi jednotlivými bloky probíhaly četné kuloárové diskuse zaměřené na problematiku posudkového lékařství, které opět prokázaly, že problematika posuzování zdravotního stavu pro invaliditu, dávky a služby sociálního systému je pro posudkové lékaře v České republice velice obdobná jako pro posudkové lékaře ve Slovenské republice, přestože organizační struktura je odlišná díky tomu, že dávky pojistných systémů jsou začleněny pod Sociální pojišťovnu, a to včetně úrazového pojištění, nepojistné dávky a lékaři, kteří je posuzují, jsou začleněni pod Úřady práce.

Pro všechny zúčastněné byly 47. posudkové dny přínosem jak po odborné, tak po společenské stránce.

MUDr. Jiřina Ramianová

místopředsedkyně České společnosti posudkového lékařství ČLS JEP


Štítky
Posudkové lékařství Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Revizní a posudkové lékařství

Číslo 3-4

2015 Číslo 3-4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#