Sůl a vysoký krevní tlak – dva tiší zabijáci


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2009; 89(5): 278
Kategorie: Aktuality/zprávy/recenze

Brno: Přestože vysoký krevní tlak, neboli hypertenze, patří mezi nejčastější onemocnění srdce a cévního oběhu a svou závažností se řadí do skupiny civilizačních onemocnění, veřejnost stále ještě v mnoha případech není s tímto tichým zabijákem, jak se vysokému krevnímu tlaku často přezdívá, podrobně seznámena. V souvislosti s květnovým Světovým dnem hypertenze, který letos připadl na neděli 17. května, je vhodné připomenout několik důležitých rad, jak účinně bojovat s vysokým tlakem.

Hypertenze postihuje okolo 25 procent dospělé populace, což celosvětově znamená zhruba 1,5 miliardy lidí, a svými komplikacemi významně ovlivňuje nemocnost a úmrtnost. Mezi nejčastější vnější příčiny patří především nezdravý styl života, stres, nadváha, kouření, či zvýšená konzumace alkoholu. U 3 z 10 dospělých je příčinou vysokého krevního tlaku nadměrné solení. Snížení konzumace soli (sodíku) vede ke snížení krevního tlaku. Sedm miliónů lidí ročně na vysoký tlak zemře a řadě těchto úmrtí by se dalo zabránit, pokud by lidé méně solili, nebo se vyvarovali konzumace hotových jídel a polotovarů. A právě téma nadměrného solení je letos ústředním bodem Světového dne hypertenze, jehož motto zní „Sůl a vysoký krevní tlak – dva tiší zabijáci.“.

ČERVENÁ: omezte jídla s vysokým obsahem sodíku:

(více než 400 miligramů sodíku v jedné porci): např. ančovičky, slanina, sýr, hranolky, obalované kuře, olivy, nudle, krevety, salámy, solené oříšky, solené ryby, klobásy a párky, uzené maso a ryby, sójové omáčky, masox, masové konzervy.

ORANŽOVÁ: jezte méně hotových a konzervovaných jídel, vyřaďte z jídelníčku stravování fast food:

(200 až 400 miligramů sodíku v jedné porci): např. pečené fazole, sušenky, snídaňové cereálie, chlebové výrobky, hamburgery, koláče, těstoviny, polévky, potravinové konzervy, pizza, hotová jídla, masové koláče, sendviče, dochucovací omáčky.

ZELENÁ: jezte pravidelně více potravin s nízkým obsahem sodíku:

(méně než 200 miligramů sodíku v jedné porci): např. vybrané snídaňové cereálie, kuskus, vajíčka, čerstvé ryby, hovězí a drůbeží maso, čerstvý sýr, ovoce a zelenina (sušené, čerstvé i mražené), domácí pečivo, omáčky, polévky, sýry mozarella a ricotta, těstoviny, rýže, nesolené oříšky, čistý sýr cottage, jogurty, luštěniny, semínka.

Dalším z vhodných opatření je také pravidelné sledování krevního tlaku, které hraje důležitou roli jak při samotné léčbě vysokého krevního tlaku, tak i v případě prevence. Díky technologickému pokroku je možné provádět tato pravidelná měření i v klidu domova, a to stejně přesně jako při měření klasickým rtuťovým tlakoměrem, který používají lékaři.

Tato kritérium splňuje tlakoměr Tensoval duo control, což nedávno potvrdily i výsledky studie provedené Slovenskou ligou proti hypertenzi. Studie probíhala ve vybraných nemocnicích v České republice a na Slovensku a na vzorku 255 pacientů porovnávala přesnost měření krevního tlaku rtuťovým tlakoměrem s digitálním tlakoměrem Tensoval duo control. Na základě výsledků této studie prováděné českými a slovenskými lékaři bylo zjištěno, že měření krevního tlaku tlakoměrem Tensoval duo control je stejně přesné jako klasickým rtuťovým tlakoměrem.

Tlakoměr Tensoval duo control jako jediný na našem trhu využívá technologie Duo Sensor a umožňuje tak přesnou a spolehlivou kontrolu krevního tlaku také v domácích podmínkách.

Základní princip spočívá v propojení dvou metod měření poslechové a oscilometrické, díky nimž je nyní současně zajištěna nejen přesnost měření (garantovaná rtuťovými tlakoměry a stetoskopy v ordinacích praktických lékařů za použití poslechové metody), ale také jednoduchost obsluhy (poskytovaná digitálními tlakoměry s tzv. oscilometrickým měřením, které však nemusí být přesné a ani vhodné pro osoby s poruchami srdečního rytmu. Spojením těchto dvou metod se tak Tensoval duo control stává ideálním a profesionálním pomocníkem pro tolik potřebné pravidelné měření krevního tlaku.

Mezi další výhody tlakoměru Tensoval duo control dále patří velký displej, možnost volby velikosti manžety (dle obvodu paže 22–32 cm nebo 32–42cm) či paměť pro ukládání hodnot dvou uživatelů, což znamená, že přístroj mohou používat dva lidé. Samozřejmostí je také prodloužená záruka na tři roky. Tensoval duo control bývá často doporučován praktickými lékaři a lékárníky. K dostání je ve vybraných lékárnách a výdejnách zdravotních potřeb. Doporučená maloobchodní cena tohoto přístroje je 1 990 korun.

Měření tlaku v domácím prostředí nabízí pohodlnou variantu, zároveň je ale nutné dodržovat několik základních pravidel pro jeho správné měření, aby nedocházelo ke zkreslování získaných hodnot,“ upozorňuje Markéta Kosařová ze společnosti HARTMANN-RICO. Člověk by měl při měření dodržovat následující 11 zlatých pravidel pro měření krevního tlaku:

  • měřit tlak ve stejnou dobu
  • nekouřit a nepít kávu jednu hodinu před měřením
  • začít s měřením až po dvou, třech minutách klidu
  • neměřit při silném nucení na močení
  • před prvním měřením si pozorné přečíst návod na použití tlakoměru
  • v případě zápěstního tlakoměru je nutné během měření držet zápěstí ve výšce srdce
  • při měření nemá člověk mluvit
  • při měření se nemá člověk hýbat
  • mezi jednotlivými měřeními je potřeba dodržovat alespoň pětiminutovou přestávku
  • neměřené hodnoty si zapsat do průkazu o krevním tlaku
  • měřit se pravidelně



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Článek Jubilea

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 5

2009 Číslo 5

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Jak lze diagnostikovat mnohočetný myelom v praxi praktického lékaře?
nový kurz
Autoři: MUDr. Jan Straub

Zánětlivá bolest zad a axiální spondylartritida – Diagnostika a referenční strategie
Autoři: MUDr. Monika Gregová, Ph.D., MUDr. Kristýna Bubová

Inhibitory karboanhydrázy v léčbě glaukomu
Autoři: as. MUDr. Petr Výborný, CSc., FEBO

Krvácení v důsledku portální hypertenze při jaterní cirhóze – od pohledu záchranné služby až po závěrečný hepato-gastroenterologický pohled
Autoři: PhDr. Petr Jaššo, MBA, MUDr. Hynek Fiala, Ph.D., prof. MUDr. Radan Brůha, CSc., MUDr. Tomáš Fejfar, Ph.D., MUDr. David Astapenko, Ph.D., prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D.

Rozšíření možností lokální terapie atopické dermatitidy v ordinaci praktického lékaře či alergologa
Autoři: MUDr. Nina Benáková, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

Nová funkce oznámení

všimli jsme si, že se zajímáte o obsah na našem webu. Využijte nové funkce zapnutí webových notifikací a nechte se informovat o nejnovějším obsahu.

Zjistit více