#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Vyšlo v časopise: Prakt Gyn 2014; 18(4): 223
Kategorie: Editorial

Vážení čtenáři,

vítám Vás na stránkách vánočního čísla Praktické gynekologie.

Počasí již tradičně neslibuje zasněženou pohodu Vánoc. A zprávy v médiích ji přímo zahánějí.

Při jejich poslechu jsem si vzpomněl na tenkou knížečku etologa Konrada Lorenze Osm smrtelných hříchů lidstva, která v originále vyšla již v roce 1973. Bije tam na poplach před zkázou lidstva a po čtyřiceti letech se jeho volání zdá být stále naléhavější. A tak jsem ji vyhledal v knihovně.

Za první hřích považuje přelidnění, ale nebojí se ho pro nedostatek potravy, ale pro přemíru sociálních kontaktů, která nás nutí stranit se jeden druhého a vyvolává agresi. V pustošení životního prostředí vidí ztrátu respektu člověka vůči kráse. Za geniální považuji jeho postřeh, že závod člověka se sebou samým činí lidi slepými vůči skutečným hodnotám a okrádá člověka o čas k zamyšlení se nad sebou samým. Za čtvrtý hřích považuje vyhasnutí citů, neschopnost prožívat radost po utrpení v cestě k ní, což vede k oploštění života na oscilaci nevýslovné nudy. Za částečnou příčinu ztráty norem sociálního chování považuje genetický úpadek. Šestým hříchem je rozchod s tradicí a sedmým rostoucí poddajnost lidstva vůči doktrínám. Poslední hřích vyzbrojení nukleárními zbraněmi se dnes jako jediný zdá být překonán, neb lidstvo je jistě schopno se zničit i zbraněmi konvenčními.

Tedy ve zprávách ze světa radost nenajdeme, ve zprávách domácích sice není tolik fyzického násilí, ale ani ty nám mnoho radosti nepřinášejí (a to se vyjadřuji velmi eufemisticky). Nezbývá než hledat radost v sobě, ve svých vztazích a ve své práci. Doufám, že se Vám to bude dařit ve všech zmíněných sférách. Pokud by tak učinil každý, mělo by dle českého mystika Květoslava Minaříka dojít k odstranění zla ze světa. To by bylo hezké.

Přeji Vám krásné Vánoční svátky, mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v novém roce 2015 a těším se, že i v něm si najdete čas na setkání nad stránkami vašeho časopisu.

A abychom Vás ubezpečili, že sice časopis tvoříme s láskou a nadšením, ale jsme si vědomi jeho pomíjivosti, dovolím si na závěr roku i ročníku valašské přísloví (včetně vulgarizmu, ostatně jsou prý letos v módě): „Po všetkém je hovno, enem po včelách med.“

Váš




Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Praktická gynekologie

Číslo 4

2014 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#