#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

In vitro veritas


Vyšlo v časopise: Prakt Gyn 2007; 11(6): 239

Jestlipak víte, že nevyšší počet terapeutických cyklů in vitro fertilizace vzhledem k velikosti populace byl v roce 2006 dosažen v Dánsku? Lékaři zde provedli 1 251 cyklů na 100 000 žen fertilního věku, proti 237 léčebným cyklům na 100 000 žen od 25 do 44 let ve Spojených státech amerických. A je Vám známo, že nejvyšší počet center pro léčbu neplodnosti se nachází v Japonsku? To se svými 590 IVF centry předstihlo v loňském roce jak Spojené státy americké (450 center), tak celosvětově třetí Španělsko s 203 centry pro léčbu poruch plodnosti.

A víte že, stále více zemí legislativně upravuje počet transferovaných embryí v cyklech mimotělního oplodnění? Od roku 2004 v Belgii zákon nařizuje u žen mladších 36 let elektivní transfer jediného embrya v prvních dvou cyklech in vitro fertilizace. I přes vysokou efektivitu a pokroky v oblasti kryokonzervace gamet a zárodečných tkání, stále ještě existují státy, kde není povoleno mrazit oocyty (Turecko) nebo dokonce embrya (Itálie).

A víte také, že inseminace post mortem je legální celkem v jedenácti zemích světa? Patři mezi ně například Řecko, Indie, Izrael a také Jihoafrická republika a Nizozemsko. Naopak legislativa přinejmenším 19 států tuto možnost oplodnění vysloveně zakazuje. Darování gamet není zákonem umožněno například v sousedním Rakousku, kde nelze použít donorské sperma ani darované oocyty pro in vitro fertilizaci. Podobně jsou na tom i specialisti na dysfertilitu v Itálii, kde navíc zákonné mantinely neumožňují používat sperma donorů ani pro intrauterinní inseminaci.

Norsko jako jediná země na světě neumožňuje v rámci mikromanipulací v oblasti zona pellucida provádět na embryích asistovaný hatching. V Norsku rovněž nelze provést selektivní fetoredukci, a snížit tak četnost vyvíjející se intrauterinní gravidity po IVF/ET. K této restrikci se legislativně připojuje celosvětově dalších 7 států, mezi které patří například Argentina, Brazílie, Chorvatsko a Singapur. Využít pokrokových vymožeností preimplantační genetické diagnostiky nelze v rámci léčby dysfertility v konzervativní Itálii, ale kupodivu také v Německu a Švýcarsku!

Pokud Vás, vzhledem k výše uvedeným faktům zajímá, jak si v těchto oblastech vedou specialisté na asistovanou reprodukci v České republice a na Slovensku, přijměte prosím pozvání na 6. česko-slovenskou konferenci reprodukční gynekologie a 17. sympozium asistované reprodukce prostřednictvím následujících stránek Praktické gynekologie.


prim. MUDr. Robert Hudeček, Ph.D.


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Praktická gynekologie

Číslo 6

2007 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#