#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Recenze edukačního DVD


Autoři: MUDr. Vladimír Dvořák 1;  doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc. 2
Působiště autorů: předseda České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP 1;  člen Standing Committee on Training and Assessment UEMS/EBCOG 2
Vyšlo v časopise: Prakt Gyn 2006; 10(1): 34

Cibula D, Svárovský J, Herrmann T.

Vybrané abdominální operace [DVD].

Grada Publishing 2005, 68 minut.

Na český trh, a především do rukou lékařské veřejnosti se dostává ojedinělé DVD, které představuje techniku nejčastějších operačních výkonů v onkogynekologii.

Laparotomické otevření dutiny břišní, hysterektomie, pánevní i paraaortální lymfadenektomie, radikální hysterektomie, omentektomie i raritní exenterace pánve jsou nejprve představeny na schématech znázorňujících anatomické a topografické vztahy v pánvi a vzápětí má divák možnost zhlédnout originální videoprezentaci vlastního operačního výkonu. Velmi dobře umístěná kamera snímá celé operační pole a nabízí divákovi stejný pohled do pánve, jako má operatér.


Se zájmem a obdivem sledujete skvělou operační techniku využívající všech výhod monopolární elektrokoagulace. Retroperitoneální prostor pánve je divákovi dokonale prezentován neobvyklým didakticko-topografickým pohledem operatéra.

Každý výkon je v úvodu přesně definován s uvedením hlavních indikací a s upozorněním na jeho riziková místa či technická úskalí. Komentář zpracovaný i čtený přímo autorem filmu a operatérem v jedné osobě dokresluje střídmou věcnost a preciznost prezentované operační techniky.

Film je vhodný nejenom pro všechny gynekology a lékaře ve specializační přípravě, ale neměl by chybět na žádném chirurgickém nebo urologickém pracovišti zabývajícím se onkologickou problematiku. Je věcí cti a prestiže každého onkologa i radioterapeuta, aby se v zájmu svých pacientů s touto problematikou alespoň orientačně seznámil.

MUDr. Vladimír Dvořák,

předseda České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP

doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc.,

člen Standing Committee on Training and Assessment UEMS/EBCOG


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Praktická gynekologie

Číslo 1

2006 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#