#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Významné výročí prof. MUDr. Milana Tučka, CSc., dr.h.c.


Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., 75, 2023, No. 3-4, s. 94-95.
Kategorie: Osobní zprávy


Pan profesor Tuček výrazně a po dlouhá léta přispívá k rozvoji oboru pracovní lékařství, vysvětluje neúnavně jeho důležitost a podstatu nejen mladším kolegům a studentům, ale i veřejnosti, zaměstnavatelům, zaměstnancům, sociálním partnerům, poskytuje rozhovory mediím. Publikaci o pracovnělékařských službách a jeho učebnice znají medici, lékaři i zaměstnavatelé. Náš obor zastupuje v zahraničí, je delegátem např. v Sekci pracovního lékařství UEMS (European Union of Medical Specialists).

Pan profesor působil 21 let v hygienické službě, zpočátku na Okresní hygienické stanici v Klatovech, později byl vedoucím odboru hygieny práce a pracovního lékařství na KHS v Plzni, v letech 1990–1997 byl krajským hygienikem a ředitelem Krajské hygienické stanice v Plzni, pracoval také ve Státním zdravotním ústavu a v Železničním zdravotnictví Českých drah, a. s. Od roku 2003 do roku 2019 působil jako delegát národního dopravce a volený člen Řídicího výboru v jediné světové organizaci lékařů pracujících pro železnice (UIMC). Od roku 2009 je přednostou Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Habilitoval v roce 2006, vysokoškolským profesorem byl jmenován v roce 2016. Měl příležitost stážovat dvakrát ve Spojených státech (1993 a 1995 na Environmental and Occupational Health Sciences Institute EOHSI, Piscataway, New Jersey), ve Velké Británii a v Německu, navštívil vědeckovýzkumné instituce oboru v bývalém Sovětském svazu, v bývalé Jugoslávii a v Polsku. Je držitelem certifikátů GOSH – EU (Phare) Occupational Safety and Health Systems of the EU (TNO Work and Employment, Nizozemí), London School of Tropical Medicine Epidemiology Course, BIA (Německo, Preventive Medical Examinations According to German Law: Noise, Hard Wood Exposure and Carcinogenicity), Mid – America Toxicology Course a EPA Health Risk Assessment Courses. Publikoval více než 140 odborných prací, je členem redakční rady časopisu Central European Journal of Public Health (CEJPH).

Oboru pracovní lékařství se pan profesor věnuje aktivně od roku 1982, kdy založil pracoviště pracovního lékařství v Klatovech, kde poskytuje pracovnělékařské služby dodnes. Předsedou Společnosti pracovního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně je již několik funkčních období od roku 2003; letos mu bylo uděleno čestné členství této společnosti. Zasloužil se o konání řady kongresů pracovního lékařství s mezinárodní účastí a je držitelem medaile prof. Teisingera za rozvoj pracovního lékařství a držitelem čestné medaile Mezinárodní unie železničních lékařů. Pan profesor je tedy všestranným odborníkem v hygieně, epidemiologii, pracovním lékařství, v železničním zdravotnictví i ve veřejném zdravotnictví a své zkušenosti nezištně předává dál.

Zásluhy pana profesora ani neumím vyjmenovat, ale velmi mě oslovil projev pana doc. RNDr. Mgr. Petra A. Skřehoty, Ph.D., MSc., dr.h.c., ředitele Znaleckého ústavu bezpečnosti a ochrany zdraví, z. ú., který pronesl u příležitosti slavnostního udělení titulu doctor honoris causa panu profesorovi na 36. kongresu pracovního lékařství, který se konal letos v Plzni, v kraji panu profesorovi obzvlášť blízkém. Dovoluji si tedy, se svolením pana docenta Skřehoty, jeho slova citovat:

„Vážené dámy a pánové, milí hosté.

S potěšením se k vám obracím při zahájení tohoto kongresu, který je významnou událostí českých odborníků věnujících se pracovnímu lékařství a hygieně práce. Kromě setkávání lidí je tato akce vítanou příležitostí k poděkování těm, kteří se podílejí na každodenním chodu Společnosti pracovního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a také k ocenění těch, kteří pro obor pracovního lékařství mnohé vykonali.

Je mi proto velkou ctí, že jménem správní rady Znaleckého ústavu bezpečnosti a ochrany zdraví, zde můžeme předat nejvyšší akademický gradus, který je náš ústav oprávněn udělit – čestný doktorát. Laureátem tohoto mimořádného ocenění je pan prof. MUDr. Milan Tuček, CSc., dlouholetý předseda Společnosti pracovního lékařství, který celý svůj dosavadní profesní život zasvětil rozvoji tohoto oboru, ať již jako uznávaný lékař a soudní znalec, tak především jako oblíbený vysokoškolský pedagog a přednosta Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Vážený pane profesore, přijměte prosím toto ocenění jakožto projev hlubokého uznání odborné komunity, a i nadále vytrvejte ve svém úsilí rozvíjet pracovní lékařství coby důležitého vědeckého oboru s významným praktickým přesahem.“

 

Nezbývá tedy než panu profesorovi upřímně blahopřát jednak k udělení vzácného titulu, a také u příležitosti jeho letošního kulatého životního jubilea.

Vážený pane profesore, milý Milane, děkujeme Ti a přejeme všechno nejlepší, ať Tě práce i osobní život stále těší, ať je Ti k tomu dopřáno vše potřebné, zejména zdraví, zkrátka, ať se Ti dobře daří!

 

Kolegyně a kolegové doc. MUDr. Marie Nakládalová, CSc.


Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství

Číslo 3-4

2023 Číslo 3-4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#