#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel vynikající lékař, emeritní primář MUDr. Jindřich Prokop


Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., 64, 2012, No. 2-3, s. 142.
Kategorie: Osobní zprávy

Dne 21. května 2012 zemřel na selhání srdce náš dlouholetý spolupracovník, vážený kolega, učitel a konzultant emeritní primář Jindřich Prokop.


Pan primář se narodil 14. 10. 1923 v Ostravě. Po maturitě na ostravském Reálném gymnáziu v roce 1942 nastoupil studium na Dvouleté ošetřovatelské škole v Ostravě-Hrušově (z vyprávění dcery Terezky údajně proto, aby se vyhnul pracovnímu nasazení v Německu, VŠ byly tehdy okupanty zavřené). Následně pracoval jako diplomovaný ošetřovatel v Městské nemocnici v Ostravě a v Okresní nemocnici v Krnově. V říjnu 1945 zahájil studium medicíny na Univerzitě Palackého v Olomouci. Souběžně absolvoval  Ústav tělesné výchovy při této univerzitě.

Po promoci v roce 1953 pracoval jako sekundární lékař na plicním oddělení Závodní nemocnice v Ostravě-Vítkovicích. Od roku 1965 působil jako ordinář pro bronchologii na plicním oddělení Krajské nemocnice v Ostravě. V roce 1977 nastoupil do funkce ředitele a zároveň primáře Léčebny TRN v Jablunkově. O dva roky později se vrátil jako respektovaný odborník s vynikající reputací na plicní oddělení Závodní nemocnice v Ostravě-Vítkovicích, kde ve funkci primáře pracoval až do roku 1991. Současně zastával funkci městského odborníka oboru tuberkulózy a respiračních nemocí. Tím však výčet jeho rozsáhlé odborné činnosti zdaleka nekončí. Jindřich byl členem poradního sboru krajského odborníka pro choroby plicní, konzultantem Odborné komise pro posuzování nemocí z  povolání pro oblast Moravy a Slezska, členem výboru bronchologické sekce České společnosti J. E. Purkyně. Aktivně pracoval až do roku 2005.

Oženil se v roce 1954. Manželka Zdeňka pracovala jako chirurg ve FN v Ostravě. Mají tři děti. Nejstarší Jindřich je chirurg, prostřední Terezie je plicní lékařkou (převzala od otce štafetu na plicním oddělení v  Ostravě-Vítkovicích), nejmladší Zuzana je profesionální fotografkou. Byl pyšným dědečkem a pradědečkem.

Nebyl nikdy politicky organizován. Jeho mimoprofesní angažovanost byla rovněž obdivuhodná, hlavně na úseku tělovýchovy. Působil léta jako lékař Vítkovických hokejistů, v roce 1973 se účastnil jako lékař vodácké expedice Nové Huti do Himálají. Byl členem Občanského výboru v Hlučíně-Dobroslavicích, několik let působil i jako starosta Dobroslavic.

Neumím písemně dostatečně vyjádřit nesmírný zármutek a lítost nad odchodem „renesančního“ člověka, vynikajícího lékaře, vysoce erudovaného kolegy, ochotného učitele a přítele Jindřicha Prokopa.

Rosťa Gromnica


Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství

Číslo 2-3

2012 Číslo 2-3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#