#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zahraniční stáž na ORL klinice v Curychu


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 67, 2018, No. 3, pp. 84.
Kategorie: Zprávy z ORL společnosti

(Švýcarsko, Curych, 16. – 20. dubna 2018)

V dubnu jsem absolvovala zahraniční stáž na ORL klinice ve švýcarském Curychu, která byla podpořena cestovním grantem ČSORLCHHK ČLS JEP.

Curych je krásné a bohaté město přibližně se 400 000 obyvateli. Univerzitní nemocnice v Curychu (Universitätsspital Zürich) je největší klinikou ve městě, skládá se z 44 klinik a institutů, včetně ORL kliniky, která poskytuje veškerou péči v oblasti chirurgie hlavy a krku. Jelikož se jedná o univerzitní kliniku, není žádným překvapením, že zde po celý rok probíhá pre- i postgraduální vzdělávání lékařů.

Mým cílem bylo proniknout hlouběji do rinologické a onkologické problematiky. ORL klinika má k dispozici celkem tři chirurgické sály. Nejčastěji jsem měla možnost přihlédnout k rinologickým výkonům, zejména (rino)septoplastikám, turbinoplastikám, etmoidektomiím, ale také k uzavírání perforace septa ojedinělou metodou, která byla i před dvěma roky švýcarskými kolegy publikována. Jedná se o uzavření perforace septa pomocí temporální fascie a speciální folie. Dalším nevšedním zážitkem byla rozšířená bloková krční disekce u 93leté pacientky s jednostrannými krčními metastázami nejasného origa.

Co hodnotím kladně? Na místní klinice byli lékaři rozděleni do pěti pracovních skupin, například oto-rino skupina či onkologická skupina. V těchto skupinách se mladí lékaři specializují na danou problematiku, a s tím související operační výkony. Po třech měsících dojde k rotaci na stanovištích. Tímto způsobem lze pojmout široké spektrum ORL témat, ale zároveň do důležitých detailů.

Co se týká technického vybavení, tak velké rozdíly neshledávám, ale značný rozdíl je v personálních možnostech. Například pacient přijíždí na sál k operačnímu výkonu již v celkové anestezii, včetně zajištění dýchacích cest. Zatímco druhá anesteziologická skupina probouzí pacienta předešlého, a to mimo operační sál. Jako další výrazný rozdíl vzhledem k českému zdravotnictví je dostatek času na pacienty a kladení důrazu na komunikaci s nimi. Úspora času se najde například v hlasovém nahrávání lékařských zpráv či operačních protokolů.

Zahraniční stáž nabídla krátkou exkurzi do jiného systému zdravotnictví, ale přesto pro mne byla velkým přínosem, a to nejen v profesním životě. Ostatním kolegům mohu tuto možnost jen doporučit.

Adresa ke korespondenci:

MUDr. Lucie Brnová

Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s.

e-mail: luciebrnova@seznam.cz


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 3

2018 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#