#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stáž na ORL klinice v Innsbrucku


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 66, 2017, No. 1, pp. 55.
Kategorie: Zprávy z ORL společnosti

První listopadový týden jsem absolvoval stáž na ORL klinice v Innsbrucku pod vedením prof. Arneho Scholtze zaměřenou na otoneurologii. Profesor Scholtz je vyhlášeným odborníkem na otoneurologii, ale je i univerzálním ORL chirurgem (FESS, parotidektomie…). Innsbrucké pracoviště má na otoneurologii nadstandardní přístrojové vybavení, využívané jak v diagnostice, tak i následné terapii a rehabilitaci. Velmi profesionální a zkušené jsou i zdejší zdravotní sestry, které provádějí většinu vyšetření samostatně podle indikace lékaře.

Innsbruck je krásné historické město s úžasným okolím – velkolepé výhledy na Alpy se nabízejí i z centra města. Velikostí je srovnatelné s mou domovskou Olomoucí a podobně srovnatelná je i velikost nemocnice a ORL kliniky, kde pracuje 17 lékařů. Zvláštní oddělení ovšem tvoří innsbrucká specialita - HSS Klinik (Hör-, Stimm- und Sprachstörungen – tedy vlastně foniatrie), kde pracuje dalších 6 lékařů a početný nelékařský personál.

Bylo mi představeno a byl jsem zaškolen v použití bohatého přístrojového vybavení kliniky a často je prakticky vyzkoušel i na vlastní osobě – z audiologie mimo jiné otoakustické emise, audiometrické vyšetření ve volném poli a pro stranové slyšení (12 reproduktorů), vizuálně posílenou audiometrii, vyšetření BERA (brainstem evoked response audiometry, též ABR, BAER) a elektrokochleografii (ECoG). S vedoucím oddělení jsem diskutoval organizaci novorozeneckého screeningu sluchu v Rakousku. Je zajímavostí, že prakticky všechny rakouské univerzitní nemocnice mají vlastní program kochleární implantace, což je ale rakouskými kolegy považováno za kontroverzní, nepanuje jednoznačná shoda na výhodnosti takového uspořádání místo centralizace. Dále jsem měl četné příležitosti probrat s místními lékaři kazuistiky z vlastní praxe.

Z otoneurologie jsem byl exponován zajímavými případy. Inspiroval mě předepsaný formulář, který pomáhá nezapomenout důležité údaje z osobní anamnézy pacienta se závratí. Sledoval jsem úspěšnou rehabilitaci vestibulárních funkcí u slečny s komplikovanou osobní anamnézou depresí a abúzu alkoholu a dalších pacientů s chronickými potížemi, kterým nepřinášela medikamentózní léčba úlevu, ale při vestibulární rehabilitaci se subjektivně i objektivně zlepšovali. Měl jsem příležitost si prohlédnout a vyzkoušet přístroje VertiGuard, Tetrax, dynamickou posturografii, videonystagmografii, elektronystagmografii, kalorizaci, vestibulární evokované myogenní potenciály (VEMP) a rehabilitační přístroj SpaceCurl.

Ve vyšetřovně elektrofyziologie jsem ještě zhlédl vyšetření parézy lícního nervu – klinické hodnocení, stapediální reflex, Schirmerův test, gustometrii a EMG vyšetření. 

Stáž považuji za velmi přínosnou pro osobní rozvoj i rozvoj otoneurologie na olomoucké ORL klinice, kde se budu snažit získané zkušenosti převést do každodenní praxe. Děkuji docentu Aleši Hahnovi a profesoru Ivo Stárkovi za pomoc při domluvení stáže a ORL společnosti za podporu cestovním grantem ČSORLCHHK ČLS JEP.

MUDr. Jan Heřman


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 1

2017 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#