#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K  osmdesátinám prof. MUDr. Eduarda Zvěřiny, DrSc. FCMA


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 66, 2017, No. 1, pp. 46.
Kategorie: Osobní zpráva

Psát laudace k životním jubileím je zvláštní poslání. Zejména, pokud se týká jubileí, která by se mohla zdát vyšší. Jsou však unikátní výjimky, kdy vlastně si připomínáme jubileum, jehož číslo je vyšší, ale jubilant stále nepochopitelně mlád. A to je právě případ prof. MUDr. Eduarda Zvěřiny, DrSc. FCMA. Náš osmdesátník se právě vrátil z hor, kde jezdí na sjezdových lyžích, skáče padákem, potápí se v moři, štípe dříví, jezdí na raftech a zejména je schopen vydržet hodiny bez přestání na operačním sále a plně se soustředit.

Eduard Zvěřina se narodil 27. února 1937 a vystudoval Lékařskou akademii v Hradci Králové. Působil ve Fyziologickém ústavu ČSAV a absolvoval postgraduální školení v ÚVN v Praze. Složil atestaci z chirurgie a poté z neurochirurgie. V roce 1982 obhájil doktorskou dizertační práci a v roce 1995 byl jmenován docentem. Poté vedl Neurochirurgickou kliniku ÚVN, kde vystřídal ve funkci prof. Kunce. Od roku 1998 působí na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole a dále spolupracuje s Neurochirurgickou klinikou 3. LF UK a Ortopedickou klinikou FN na Bulovce.

Prof. Zvěřina přednesl více než 330 přednášek doma i v zahraničí, publikoval více než 200 odborných prací a 10 monografií. Jeho aktivita se zaměřuje zejména na výzkum základních nervových funkcí u člověka a zavádění nových chirurgických metod. Je průkopníkem chirurgie mostomozečkového koutu, kde dosáhl světového významu. Je stále aktivním členem řady světových neurochirurgických společností.

Prof. MUDr. Eduard Zvěřina, DrSc. FCMA, je výjimečná osobnost české a světové neurochirurgie. Velmi aktivně celoživotně působí pro rozvoj neurochirurgie a zejména pro chirurgii baze lební, aktivně rozvíjí interdisciplinární spolupráci. Je členem České lékařské akademie a mnoholetým členem předsednictva České lékařské společnosti J. E. Purkyně. Je zvaným řečníkem na nejprestižnější světové kongresy, kde vede a moderuje jednání těchto společností.

Prof. MUDr. Eduard Zvěřina, DrSc. FCMA, je nám příkladem nejenom svojí životní aktivitou, ale hlavně neuvěřitelnou empatií k pacientům, kterým je ochoten a schopen se věnovat bez ohledu na čas, osobní újmy a rodinný klid. Je nám všem příkladem a vzorem a přejeme mu, aby jeho životní aktivita ještě dlouho nevyprchala.

Prof. MUDr. Jan Betka, DrSc. FCMA


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 1

2017 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#