#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Studijní pobyt na ORL klinice v Grazu


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 57, 2008, No. 3, pp. 188.
Kategorie: Kongresy, kurzy, studijní pobyty

(Rakousko, Graz, 1. - 25. dubna 2008)

V dubnu jsem absolvovala stáž na ORL klinice v Grazu (Štýrském Hradci) v Rakousku. Stáž organizovala a finančně zajišťovala Americko-rakouská nadace (AAF). Tato nadace již několik let podporuje lékaře z bývalých postkomunistických států a organizuje pravidelné týdenní semináře pro téměř všechny klinické obory. Absolventům těchto seminářů pak nabízí možnost 1 až 3měsíční stáže na kterémkoliv pracovišti v Rakousku. Protože mě zajímá rinologie, vybrala jsem si kliniku v Grazu. Rinologie a rinochirurgie má v Grazu dlouholetou tradici, reprezentovanou již anatomem Zuckerkandlem, otorinolaryngologem Messerklingerem a v současnosti prof. Stammbergerem. Přednostou celé ORL kliniky je fonochirurg profesor Gerhard Friedrich. Klinika je rozdělena na tři velká oddělení: Všeobecnou otorinolaryngologii, kterou vede prof. Stammberger, otoneurologii a foniatrii.

Mým přímým školitelem byl profesor Stammberger a většinu času jsem strávila na operačních sálech všeobecné ORL.Tento název je ale poněkud zavádějící, protože některé operace překračují hranice oboru, sem patří například operace hypofýzy a lební baze, které prováděl otorinolaryngolog spolu s neurochirurgem. Každý den se pracovalo na 4 operačních sálech. Během celého pobytu jsem měla k dispozici pracovnu pro hostující lékaře s video a DVD přehrávačem a řadou již nahraných FESS operací i s komentářem pro případ, že by se na operačních sálech „nic zajímavého nedělo“. V době kdy byl prof. Stammberger na klinice, operoval v podstatě každý den.Většinou FEES a vždy s počítačovou navigací. Na klinice mají k dispozici dvě zařízení, staršíelektromagnetickou CT navigaci, novější elektromagnetickou s možností fúze CT a MR. Velký důraz se klade na předoperační identifikaci polohy arteria ethmoidalis anterior v přední části rinobaze na CT snímcích. V průběhu 4 týdnu jsem viděla velké množství FEES operací, operace hypofýzy a operace spodiny přední lební jámy. Spektrum dalších operací prováděných na klinice bylo samozřejmě širší. Nechyběly septorinoplastiky, laterální a totální parotidektomie, laserové operace hltanu a hrtanu. Na klinice byli v daném čase další tři stážisté ze zahraničí. Měli jsme možnost vidět různé prototypy nástrojů, které prof. Stammberger připravuje ve spolupráci s firmou Storz a které zatím nejsou k dispozici na trhu. Vzácné byly okamžiky mezi operacemi, kdy profesor Stammberger zval hostující lékaře na kávu do vedlejší oddechové místnosti.To byla možnost pro diskusi o operovaných pacientech, probírala se různá sporná rinologická témata, ale i obecné problémy zdravotnictví v EU, vzdělávání mladých otorinolaryngologů a podobně.

Většina cizinců přichází na kliniku jen kvůli profesoru Stammbergerovi. Sledují jeho operace a ve dnech, když je mimo pracoviště, na klinice ani nejsou. Já jsem se v průběhu měsíce zajímala kromě jiného také o fonochirurgické výkony, které jsou vedle onkologie další prioritou kliniky. Jedním z produktů společné práce týmů foniatrů a techniků je titanový implantát, který byl vyvinut na klinice. Titanový implantát je patentován a používá se při poruchách hybnosti hlasivek na mnoha dalších pracovištích na celém světě. Jeho relativní nevýhodou pro naše pacienty a pojišťovny je příliš vysoká cena ve srovnání s jinými používanými materiály, např. silikonem. S tímto materiálem máme zkušenosti i na našem pracovišti. Dá se individuálně upravovat a cena je řádově nižší.

Na klinice aplikuji kochleární implantáty (cca 10-15 ročně), i když otologie a otochirurgie není na pracovišti v popředí zájmu. Ve výzkumné oblasti se zabývají problematikou nosní polypózy a chronické mykotické alergické sinusitidy.

Doporučuji každému mladému otorinolaryngologovi absolvovat týdenní seminář v Salzburgu a získat tak možnost studijního pobytu na některém klinickém pracovišti v Rakousku. Vidět operovat profesora Stammbergera a jeho spolupracovníky, sledovat ho přímo při rozhodování a řešení různých peroperačních situací, příležitost spontánní diskuse s operatérem jsou přínosné informace a prohloubí zkušenosti získané na FEES kurzech. Naše pracoviště má v rinologii a zejména FEES rovněž dlouholetou tradici. Rozdílem je ale silnější vliv německé školy a větší příklon k využívání technických prvků jako je např. oplachovací- odsávací systém optik, rozdílné typy shaverů od vícerých firem atd.

Výhodou pobytu organizovaného AAF je minimum administrativních povinností ze strany uchazeče. AAF poskytne ubytování a finanční zajištění celého pobytu. Od března 2008 AAF rozšířila svoje aktivity a služby nabízí lékařům prakticky z celého světa. Přímým negativním následkem této expanze je neustále se prodlužující čekací doba na studijní pobyty.

Došlo 20. 5. 2008

MUDr. Katarína Zborayová

Ušní, nosní a krční klinika LF UK a FN,

Hradec Králové

e-mail: zborayora@email.cz


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 3

2008 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#