#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Listy klinické logopedie 2023; 7(1): 3
Kategorie: Editorial

Milí přátelé,

vítejte na stránkách již třináctého vydání našeho/vašeho časopisu. Fotografie k editorialu dává tušit, co je hlavním tématem tohoto čísla. Nejen proto, že hrášek je a navždy bude spjat s Johannem Gregorem Mendelem a počátky genetiky, ale také proto, že každý hrachový lusk v sobě skrývá tajemství nového života, a ačkoliv jeho tvar a velikost napovídá, jaké budou hrášky uvnitř, teprve jeho otevřením se nám vyjeví pravá podoba jednotlivých hrachových zrnek. Podobné je to s dětmi, které se rodí na svět. Prenatální screening, genetická vyšetření a průběh těhotenství nám poodhalují, jakou podobu bude mít v některých rysech narozené děťátko, avšak teprve jeho příchodem na svět získáme jistotu. Za pár let zřejmě budeme vědět více o tom, jaké jsou děti, ještě před tím, než přijdou na svět (ponechme nyní stranou etickou otázku, zda to máme chtít vědět).

Tak či onak, vždy na svět přicházely a přicházet budou děti, které nemají výhodný start do života. Jsou to například děti s vrozenými vadami, přičemž zvláštní pozornost si zaslouží ty děti, jejichž vrozené vady jsou v oblasti obličeje. Nejen proto, že my lidé budeme zřejmě vždy – přinejmenším intuitivně – svět a lidi v něm posuzovat podle toho, zda se nám líbí, ale také proto, že orofaciální morfologické změny zhusta představují výzvu v oblasti příjmu potravy a vývoje řeči. Děti a jejich rodiče musejí tedy často bojovat s řečovými potížemi a problémy s příjmem potravy, které je mohou ještě více vyčleňovat ze společnosti, v níž mají kvůli svým odlišnostem už tak nelehké postavení.

Kéž přinesou články tohoto vydání časopisu, které jsou věnované problematice vrozených vad orofaciálního komplexu, o něco více porozumění, vcítění a tím i odborné a lidské pomoci těm, kteří to potřebují. Tématu vrozených orofaciálních vad se budeme věnovat rovněž v následujících epizodách podcastu Řeči o řeči, které jsou publikovány každý měsíc na YouTube, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Prosincové číslo LKL bude zaměřeno na problematiku psychiatrických onemocnění v klinické logopedické praxi. Již teď se těšíme na vaše rukopisy, které můžete vkládat do online redakčního systému na našich stránkách do 14. září 2023.

Přejeme vám příjemnou četbu, poslech podcastů, prosluněné léto a barevný podzim.

Za redakci LKL

Zuzana Lebedová


Štítky
Logopedie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Listy klinické logopedie

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#