#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Blahopřání k narozeninám prof. MUDr. Vlastimilu Ščudlovi, CSc.


Autoři: R. Hájek
Vyšlo v časopise: Klin Onkol 2016; 29(6): 475
Kategorie: Personalia

Vážený pane profesore, milý Vlastíku,

ani se mi nechce věřit, že slavíš tak významné životní jubileum. Známe se už dlouho a je mi velkou ctí Ti za nás všechny poblahopřát.

Prof. Ščudla se narodil 13. února 1946 ve Šternberku. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a Olomouc se stala jeho druhým domovem, místem, kterému zůstává věrný a které se stalo stěžejním pro jeho další profesní kariéru a pedagogickou činnost. V roce 1969 nastoupil na I. interní kliniku FN Olomouc, kde pracoval pod vedením význačného českého hematologa a morfologa prof. Boleslava Wiedermanna. Prof. Ščudla složil 1. a 2. atestaci z vnitřního lékařství a atestaci z hematologie a transfuzní služby. V roce 1983 úspěšně obhájil svou dizertační práci. Po habilitaci se v roce 1995 stal řádným profesorem interní medicíny a v letech 1998–2012 působil jako přednosta III. interní kliniky ve FN Olomouc.

Vědecká činnost prof. Ščudly je úctyhodná, zahrnuje široké spektrum hematoonkologie – je autorem více než 200 vědeckých článků, přednesl více než 5 000 přednášek a je úspěšným řešitelem celé řady výzkumných grantů věnovaných akutním leukemiím, Hodgkinovým i non-Hodgkinovým lymfomům a mnohočetnému myelomu.

Prof. Ščudla se také výrazně zasloužil o odbornou výchovu několika generací studentů i lékařů, kteří tak díky jeho neutuchající touze po poznání a jeho průkopnickým počinům v oblasti české hematologie mají možnost podrobněji rozvíjet a studovat problematiku hematologických onemocnění.


V tomto výpočtu rozhodně a především nesmí chybět jeho neutuchající starost o všechny jeho pacienty s mnohočetným myelomem, nemocí, která s příchodem nových léků zažívá v posledním desetiletí obrovský posun v léčbě a přežívání pacientů. Prof. Ščudla byl také jedním ze zakládajících členů České myelomové skupiny, profesního sdružení lékařů, výzkumníků, data manažerů, kteří se aktivně zapojují do práce v této oblasti a jejichž hlavním cílem je organizace a koordinace výzkumu a klinických aktivit v ČR v oblasti mnohočetného myelomu. Jako člen předsednictva České myelomové skupiny se podílel na strategii léčby mnohočetného myelomu a diagnostických kritériích pro léčbu této choroby.

Prof. Ščudla je také dlouholetým členem redakční rady několika časopisů. Je členem řady odborných společností, jak českých, tak zahraničních, jako např. Česká lékařská společnost, Česká hematologická společnost, Evropská hematologická asociace a řada jiných.

Z více než desítky významných ocenění, která za svou dlouholetou práci prof. Ščudla získal, lze zdůraznit Zlatou medaili Palackého univerzity v Olomouci, čestné členství v České i Slovenské hematologické společnosti a Čestné uznání prof. Otty Kahlera za dlouhodobý přínos k rozvoji diagnostiky, léčby a výzkumu mnohočetného myelomu a monoklonální gamapatie nejistého významu v ČR, které uděluje Česká  myelomová skupina.

Je řada věcí, které na panu profesorovi upřímně obdivuji. Je to především komplex vlastností reprezentující akademickou solidnost vysoké úrovně s nepřekročitelnými mantinely a pravidly, o kterých není nikdy pochyb a která nejsou v čase vystavena žádnému životnímu pragmatizmu. Někdo by mohl říct „stará škola“. Já říkám „dobrá škola“. Více a více si uvědomuji, jak moc je podstatné, když jsou důležité hodnoty prezentované ne slovy, ale vlastním životním příkladem. Děkuji, Vlastíku!

Za celou Českou myelomovou skupinu a Myelomovou sekci České hematologické společnosti Ti přeji hodně zdraví, štěstí a hodně sil do další práce, protože Tvoje moudrost a nadhled je pro nás i pro mě osobně neustále potřeba.

S blahopřáním
Roman

prof. MUDr. Roman Hájek, CSc.

předseda České myelomové skupiny


Štítky
Dětská onkologie Chirurgie všeobecná Onkologie

Článek vyšel v časopise

Klinická onkologie

Číslo 6

2016 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#