#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Geriatrie a Gerontologie 2022, 11, č. 1: 1
Kategorie: Editorial


Vážení kolegové, milí čtenáři,

dostáváte do rukou první letošní číslo časopisu Geriatrie a gerontologie. Doufejme, že díky ustupující omikronové vlně se pomalu vracíme k běžné pracovní rutině, kdy si můžeme znovu dovolit luxus posadit se s tišteným odborným časopisem v klíně.

Do tohoto čísla jsme pro vás připravili překlad článku Evropské pracovní skupiny Geriatric Emergency Medicine, která přináší aktuální doporučení, jak v praxi poskytovat kvalitní péči seniorům přijímaným na urgentní příjem. Expertní skupina zpracovala formou posterů 8 oblastí geriatrického know-how pro zdravotníky na urgentním příjmu, jeden z nich je i součástí článku, ostatní postery vřele doporučuji k prohlédnutí na stránce https://posters.geriemeurope.eu. Pro aktuálnost problematiky jsme oslovili i zástupce Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof ČLS JEP a vedoucí redaktorku časopisu Urgentní medicína MUDr. Šeblovou, s níž jsme společně připravili komentář k tomuto článku.

Druhým významným tématem tohoto čísla je osteoporóza a její léčba ve stáří. Současné možnosti nefarmakologické i farmakologické léčby zpracoval pro Geriatrii a gerontologii doc. Zikán v přehledovém článku, v němž shrnuje účinnost a bezpečnost farmak i u populace starší 75 let. V této souvislosti jsme pro čtenáře připravili také formou přehledového sdělení informaci o projektech zabývajících se osteoporózou, které v současnosti probíhají v ČR. Program „Q-OSTEOPOROSIS“ je zaměřen na screening osob v riziku potenciálních osteoporotických fraktur a zajištění komplexní péče o tyto nemocné. V současné době usiluje ČGGS o možnost zapojení geriatrů do tohoto bonifikačního programu.

Problematika antikoagulační léčby u geriatrických nemocných s fibrilací síní je pro geriatrickou praxi sice běžnou klinickou situací, u klinicky komplexních seniorů se však jen obtížně rozhodujeme pro obavu z vysokého rizika krvácivých komplikací. Ke zhodnocení bezpečnosti léčby u křehkých geriatrických pacientů má přispět i evropská studie EUROSAF, jíž se účastní i dvě česká centra. Pilotní výsledky prezentujeme odborné komunitě v tomto čísle. Obsah tohoto čísla zakončuje původní sdělení o účinnosti aqua-tréninku u starších žen a zajímavá kazuistika.

Zbývá mně připomenout ještě termín přesunutého celostátního gerontologického kongresu, který se již tradičně uskuteční v Hradci Králové ve dnech 27.–28. dubna 2022 a na který jste srdečně zváni. Upoutávku najdete i na evropský kongres EUGMS, který se bude konat 28.–30. září 2022 v Londýně a je právě ještě čas k odeslání vašeho abstraktu a k registraci. Organizátoři již plánují plně prezenční formu kongresu a doufáme i v účast českých geriatrů.

Dovolte mi ještě vzpomenout nestora a pamětníka české geriatrie, internistu a geriatra doc. MUDr. Jiřího Neuwirtha, CSc., který se zasloužil významně o rozvoj oboru a byl dlouholetým členem výboru ČGGS a který zemřel v únoru tohoto roku.

prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha


Štítky
Geriatrie a gerontologie Praktické lékařství pro dospělé Protetika

Článek vyšel v časopise

Geriatrie a Gerontologie

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#