#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Geriatrie a Gerontologie 2019, 8, č. 1: 1
Kategorie: Editorial

Vážení kolegové, milí čtenáři,

jako každý rok se na jeho počátku společně setkáváme nad prvním číslem dalšího, v pořadí již osmého ročníku našeho časopisu Geriatrie a gerontologie. Podobně jako naše odborná společnost ČGGS je i náš časopis multidisciplinární a orientuje se nejen na klinickou medicínskou praxi, ale i na širší problematiku gerontologickou.

V tomto čísle jsme pro vás připravili několik zajímavostí. Článek z brněnské KIGPL vás provede úskalími farmakoterapie osteoartrózy u seniorů podle aktuálně platných doporučení ESCEO (European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis). Další příspěvek vás seznámí s novými kritérii pro diagnózu malnutrice, vypracovanými mezinárodní skupinou GLIM (Global Leadership Initiative on Malnutrition), která byla publikována v polovině roku 2018. Diagnóza malnutrice je potvrzena splněním jednoho z fenotypových projevů (úbytek hmotnosti, nízký BMI, sarkopenie) a jednoho etiologického kritéria (snížený příjem nebo vstřebávání živin, závažná onemocnění/zánět). Samostatné sdělení je věnováno i novému revidovanému konsenzu pro definici a diagnózu sarkopenie, vypracovanému Evropskou pracovní skupinou pro sarkopenii u seniorů (EWGSOP2), který byl v říjnu představen na kongresu EUGMS a následně publikován. Je potěšitelné, že v autorském kolektivu tohoto pro geriatrii významného dokumentu je i zástupce naší odborné společnosti. Věříme, že oba články přispějí ke zlepšení diagnózy malnutrice a sarkopenie i v české odborné (nejen) geriatrické komunitě. Další příspěvek je společnou publikací České společnosti pro aterosklerózu a ČGGS a diskutuje přínos a rizika podávání statinů u seniorů ve světle vědeckých důkazů. Věříme, že vám tyto informace pomohou při klinické rozvaze, kdy a kterého pacienta statiny léčit.

Na přelomu roku byl ve Věstníku MZ a na webových stránkách ministerstva zdravotnictví uveřejněn také vzdělávací program pro specializační (předatestační) vzdělávání pro obor geriatrie (http://www.mzcr.cz/Odbornik/obsah/lekari_3847_3.html), na který naši mladí kolegové tak dlouho čekali. Jsou tedy jasné podmínky předatestační přípravy i délka trvání praxe na jednotlivých pracovištích (podrobněji samostatný článek v tomto čísle). Znamená to však, že všechna školicí pracoviště je třeba reakreditovat. Proto bych ráda upozornila, aby byly požadavky na reakreditace předloženy Akreditační komisi geriatrie MZ co nejdříve, jinak by zde praxe nemohla být vašim školencům započítána.

Další významnou událostí, jež naši společnost na podzim čeká, jsou volby do výboru a revizní komise ČGGS. Zvažte, prosím, i vaši kandidaturu, abyste měli možnost podílet se na dalším směřování oboru geriatrie v následujících letech. Podrobnější informace o termínech a průběhu voleb budou uveřejněny na webových stránkách společnosti www.cggs.cz. Podívejte se na jejich novou podobu, popřípadě zasílejte vaše náměty na doplnění jejich obsahu.

Milí čtenáři, milí kolegové, těším se na další setkávání při odborných akcích i nad stránkami našeho časopisu.

Eva Topinková

Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN Praha



Štítky
Geriatrie a gerontologie Praktické lékařství pro dospělé Protetika

Článek vyšel v časopise

Geriatrie a Gerontologie

Číslo 1

2019 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#