#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kampylobakterióza v Jihočeském kraji – opakovaný problém


Autoři: L. Hamplová 1;  K. Kotrbová 2;  M. Príkazská 3
Působiště autorů: Medical University College, Prague, Czech Republic 1;  Faculty of Health and Social Studies, University of South Bohemia in České Budějovice, Czech Republic 2;  Centre for Epidemiology and Microbiology, National Institute of Public Health, Prague, Czech Republic 3
Vyšlo v časopise: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 65, 2016, č. 3, s. 193-197
Kategorie: Původní práce

Souhrn

Cíl:
Kampylobakterióza patří mezi nejčastěji hlášené potravinami způsobené nemoci v České republice i v Jihočeském kraji. Údaje o kampylobakterióze jsou zaznamenávány od roku 1984. Cílem tohoto článku je analyzovat data nahlášená do kontrolního systému z let 2005–2014, popsat sezonní odchylky, věkově specifický výskyt a přenosovou cestu kampylobakteriózy v Jihočeském kraji.

Materiál a metody:
Prováděli jsme analýzu dat nahlášených do kontrolního systému EPIDAT z let 2005–2014, obzvlášť trendy a sezonnost výskytu, rozdělení podle věku a způsob přenosu kampylobakteriózy v Jihočeském kraji. Roční výskyt kampylobakteriózy v Jihočeském kraji kopíruje výskyt v České republice, jak nasvědčuje analýza sekundárních dat.

Výsledky:
Ve zkoumaném období se projevuje velmi mírně klesající trend. Bylo zjištěno výrazné sezonní kolísání s vrcholem koncem léta a minimem v zimě. Výjimkou z pravidelnosti výskytu bylo prudké šíření zaznamenané v roce 2010. Nejpostiženější jsou děti ve věku od 1 do 5 let a novorozenci (skupina věku 0). Výskyt ve všech ostatních věkových skupinách má klesající tendenci. Nejčastějším prostředkem šíření je kuřecí i jiné maso a výjimečně i jiné prostředky a cesty šíření.

Závěr:
Pouhá třetina případů je nahlášena s předpokládanou cestou přenosu. Nejběžnější zjištěnou cestou šíření je kuřecí i jiné maso včetně uzených masných výrobků. Ke snížení výskytu kampylobakteriózy by proto mohla přispět opatření zaměřená na spotřebitele i producenty drůbeže, masa a nepasterizovaných mléčných výrobků.

Klíčová slova:
kampylobakterióza –⁠ incidence –⁠ věkově specifickývýskyt –⁠ způsob přenosu –⁠ veřejné zdraví


Zdroje

1. European Food safety Authority. Campylobacter. [online]. [cit 2015-10-06]. Available at www:

2. EPIDAT. National Institute of Public Health, Prague. [online]. [cit 2015-11-03]. Available at www:

3. Prikazská M, Príkazský V, Beneš C. Trends in the incidence of salmonellosis and campylobacteriosis in the Czech Republic. Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie. 2004; 53(3):100–105, ISSN 1210-7913.

4. Polák P, Juránková J, Husa P. Kampylobakterióza. Klinická mikrobiologie a infekční lékařství. 2014; 20(2):50-54. ISSN 1211-264X.

5. Nyati KK, Nyati R. Role of Campylobacter jejuni Infection in the Pathogenesis of Guillain-Barré Syndrome: An Update. BioMed Research International. 2013. [online]. [cit 2015-11-03]. Available at www:

6. Miller WG, Mandrell RE. Prevalence of Campylobacter in the food and water supply: incidence, outbreaks, isolation and detection. In Ketley JM, Konkel ME editors. Campylobacter. Molecular and cellularbiology. Horizon Bioscience, Wymondham UK. 2005; 101-163. ISBN 1-904933-05-X.

7. Dasti JI, Tareen AM, Lugert R, et al. Campylobacter jejuni: a brief overview on pathogenicity-associated factors and disease-mediating mechanisms. International Journal of Medical Microbiology. 2010; 300(4):205 -⁠ 211, ISSN 1438-4221.

8. Hermans D, Pasmans F, Messens W et al. Poultry as a host for the zoonotic pathogen Campylobacter jejuni. Vector Borne Zoonotic Diseases. 2012; 12(2): 89–98. ISSN 1530-3667.

9. Cody AJ, McCarthy ND, Bray JE et al. Wild bird-associated Campylobacter jejuni isolates are a consistent source of human disease, in Oxfordshire, United Kingdom. Environmental Microbiology Reports. 2015; 7(5):782-8. ISSN 1758-2229.

10. Scallan E, Hoekstra RM, Angulo FJ, et al. Foodborne illness acquired in the United States-major pathogens. Emerging Infectious Disease journal. 2011; 17(1):7–15.

11. Schielke A, Rosner BM, Stark K. Epidemiology of campylobacteriosis in Germany -⁠ insights from 10 years of surveillance. BMC Infectious Diseases. 2014. [online]. [cit 2015-11-12]. Available at www:

12. Sadkowska-Todys M, Kucharczyk B. Campylobacteriosis in Poland in 2012. Przeglad epidemiologiczny. 2014; 68(2):239-241. ISSN 0033-2100.

13. Ang CW, Teunis PF, Herbrink P, et al. Seroepidemiological studies indicate frequent and repeated exposure to campylobacter spp. during childhood. Epidemiology and Infection. 2011; 139(9):1361–1368. ISSN 0950-2688.

14. Ruthanne, M. New information about pediatric foodborne infections: the view from FoodNet. Current Opinion in Pediatrics. 2008; 20(1): 79–84, ISSN 1040-8703.

15. Kaakoush NO, Castaño-Rodríguez N, Mitchell HM et al. Global epidemiology of campylobacter infection. Clinical Microbiology Reviews. 2015; 28(3): 687–720, ISSN 0893-8512.

16. Czech statistical office. [online]. [cit 2015-11-06]. Available at www:

17. Miller G, Dunn GM, Reid TM, et al. Does age acquired immunity confer selective protection to common serotypes of Campylobacter jejuni? BMC Infectious Diseases, 2005. [online].[cit 2015-11-12]. Available at www:

18. Polák P, Vrba M, Bortlíček Z, Juránková J, Freibergerová M, Husa P, Kamelander J, Dastych M. Kampylobakteriózy na klinice infekčních chorob fakultní nemocnice Brno v letech 2011–2013: retrospektivní studie. Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie. 2015; 64(3):153–159. ISSN 1210-7913.

19. European Centre for Disease Prevention and Control. 2014.[online].[cit 2015-12-06]. Available at www:

20. Karpíšková R, Koláčková I, Vyletělová M et al. Milk vending machines study –⁠ detection of causative agents of food-borne infections in raw milk. Centre for Epidemiology and Microbiology, National Institute of Public Health, Prague. 2011; 20(6):212–214. ISSN 1804-8668.

21. Bardoň J, Koláčková I, Husičková V, et al. Výskyt a charakteristika termotolerantních kampylobakterů v potravinovém řetězci člověka. Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie. 2014; 63(3):232–237, ISSN 1210-7913.

Štítky
Hygiena a epidemiologie Infekční lékařství Mikrobiologie

Článek vyšel v časopise

Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie

Číslo 3

2016 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

BONE ACADEMY 2025
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Pavel Horák, CSc., doc. MUDr. Ludmila Brunerová, Ph.D, doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., prim. MUDr. Richard Pikner, Ph.D., MUDr. Olga Růžičková, MUDr. Jan Rosa, prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr.h.c.

Cesta pacienta nejen s SMA do nervosvalového centra
Autoři: MUDr. Jana Junkerová, MUDr. Lenka Juříková

Svět praktické medicíny 2/2025 (znalostní test z časopisu)

Eozinofilní zánět a remodelace
Autoři: MUDr. Lucie Heribanová

Hypertrofická kardiomyopatie: Moderní přístupy v diagnostice a léčbě
Autoři: doc. MUDr. David Zemánek, Ph.D., MUDr. Anna Chaloupka, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#