#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Osobní zprávy


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2022; 77 (2): 115.

MUDr. František Schneiberg

Tři kruhy, tři navzájem se prolínající množiny symbolizující Společnost sociální pediatrie ČLS JEP, v jejímž čele dlouhá léta na postu předsedy stál MUDr. František Schneiberg (14. 12. 1949, Praha – 5. 12. 2021, Praha). Erudovaný, zkušený pediatr, který svůj profesní život věnoval dětem ocitajícím se v těžké životní situaci, v ohrožení zdraví či života, dětem opuštěným, zanedbávaným, týraným, o něž se jejich biologická rodina nedokázala, nemohla nebo nechtěla postarat. Čestný, kolegiální lékař, zapálený pro svoji práci, který musel na mnoha frontách bojovat za zařízení poskytující péči právě těmto dětem – za kojenecké ústavy, dětská centra a dětské domovy pro děti do 3 let. Celoživotně neohroženě obhajoval jejich existenci a dokladoval jejich potřebnost, propojoval zahraniční zkušenosti se zkušenostmi v naší zemi, mapoval historický vývoj péče o děti v ohrožení, společně se svým týmem vytvořil koncepci dětských center, kterou opakovaně předkládal na ministerstvu zdravotnictví, na ministerstvu práce a sociálních věcí, na půdě Poslanecké sněmovny. Publikoval, přednášel studentům lékařské fakulty, byl aktivním účastníkem kongresů, konferencí, seminářů, předával odkazy nestorů a průkopníků náhradní rodinné péče v naší zemi. V čele spolupracujících odborníků, lékařů, ředitelů a pracovníků dětských center, osvícených sociálních pracovníků a psychologů nezřídka čelil značným tlakům ze strany odpůrců a popíratelů potřebnosti našich zařízení, vzdoroval nevybíravým invektivám, nad něž se však dokázal povznést a jejichž ostnům čelil odbornými argumenty a příklady dobré (ale i té špatné) praxe jak u nás, tak v zahraničí. Člověk, který stál po boku čelných odborníků na problematiku ohrožených dětí, který se sám stal váženým nestorem. Člověk, který z reality osobních setkání přešel do reality našich vzpomínek, rozhovorů, citací.


František Schneiberg – tři kruhy, tři profesní kréda: odbornost, včasnost a přesná diagnostika v péči o ohrožené děti.

Tři lidská kréda: poctivost, pevnost, čestnost.

Tři krásné rozměry: empatie, víra, rodina.

My, kteří jsme mohli být kolegy, spolupracovníky, přáteli a blízkými lidmi hodně dlouho, v průsečíku těch tří kruhů uvidíme jeho tvář, protože byl a bude pro nás symbolem sociální pediatrie a lidskosti.

Za to děkujeme.

Výbor Společnosti sociální pediatrie ČLS JEP

 

Dne 30. 1. 2022 ve svých 85 letech zemřela

MUDr. Jaroslava Kočičková

Narodila se 4. 7. 1936 v Jičíně, po absolvování Fakulty dětského lékařství UK v Praze nastoupila v roce 1960 na „umístěnku na pediatrii“ do České Lípy, kde složila atestaci I. a II. stupně. Po složení I. atestace pokračovala v tehdy obvyklé kombinaci práce na dětském středisku a na dětském oddělení. V roce 1979 po vykonání II. atestace se vrací na dětské oddělení jako zástupkyně primáře a stává se ordinářkou pro novorozenecký úsek. Pro nastupující mladé pediatry byla oporou při seznamování s neonatologickou péčí. V této funkci setrvala až do roku 1992, kdy v počínajícím důchodovém věku odešla pracovat na dětské středisko, které v posledních letech předala dceři, ale i nadále zůstávala aktivní – dva dny v týdnu a v době dovolených práci PLDD vykonávala až do svých 83 let. U svých pacientů byla velmi oblíbená.

Na 13. kongresu ČPS v roce 2019 jí byl zcela zaslouženě předán diplom za celoživotní zásluhy o českou pediatrii.

Josef Gut

primář Oddělení pediatrie Nemocnice Česká Lípa 


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#