Hladiny kadmia v krvi u dvoch nutričných skupín detía dospievajúcich


Cadmium Blood Levels in Two Groups of Children and Adolescents with Different Diets

Cadmium levels in whole blood were assessed in a group of 18 vegetarian children (age 10 - 14 years) and 35adolescent vegetarians (15 - 18 years) with a mean period of vegetarianism of 6.6 and 6 years resp. The values werecompared with groups on a mixed diet (omnivores, n = 35 children, n = 34 adolescents). The vegetarians hada significantly higher mean cadmium level as compared with omnivores - children 1.30 ± 0,18 vs. 0.74 ± 0.07 mg/l,P < 0.01, adolescents 0.92 ± 0.08 vs. 0.67 ± 0.05 mg/l, P < 0.01. All individual values were within an acceptable rangeunder 5 mg/l with a shift to higher levels in vegetarians. The rate of values above 1 mg/l was 56% in vegetarianchildren vs. 20% in omnivores and in 34% adolescent vegetarians vs. 6% omnivores. The authors revealeda significant positive linear correlation between the cadmium blood level and the p eriod of vegetarianism (r = 0.772,P < 0.001 - children, r = 0.670, P < 0.001 - adolescents). Vegetarian children consumed daily a ninefold amount ofwholemeal products, adolescents a 12 and a half times larger amount. They also included in their menu cerealsprouts, while omnivores did not eat them at all. Cadmium from the soil accumulates mainly in the outer layersof cereal grains and in sprouts. The cadmium blood levels correlated with the glutathione level in red blood cellsof vegetarians (r = 0.643, P < 0.01) which is favourable with regard to the crucial role of glutathione in detoxication.

Key words:
children adolescents, vegetarians, omnivores, cadmium blood level, intake of wholemeal foods


Autoři: M. Krajčovičová-Kudláčková ;  M. Ursínyová 1;  V. Hladíková 1;  R. Šimončič ;  A. Béderová ;  T. Magálová ;  A. Brtková
Působiště autorů: Výskumný ústav výživy, Bratislava, riaditeľ MUDr. R. Šimončič, CSc. Ústav preventívnej a klinickej medicíny, Bratislava, 1riaditeľ prof. MUDr. T. Trnovec, DrSc.
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 1999; (9): 482-486.
Kategorie: Články

Souhrn

Hladiny kadmia v celkovej krvi boli merané v skupine 18 vegetariánskych detí (vek 10 - 14 rokov) a 35dospievajúcich vegetariánov (15 - 18 rokov) s priemernou dobou vegetarianizmu 6,6 a 6,0 rokov. Hodnoty boliporovnávané so skupinami na zmiešanej strave (omnivori; n = 35 deti; n = 34 dospievajúci). Vegetariáni malivýznamne vyššiu priemernú hladinu kadmia oproti omnivorom - deti 1,30 ± 0,18 vs 0,74 ± 0,07 mg/l, P < 0,01;dospievajúci 0,92 ± 0,08 vs 0,67 ± 0,05 mg/l, P < 0,01. Všetky individuálne hodnoty boli v prípustnom rozsahu do5 mg/l s posunom do vyšších hladín u vegetariánov. Výskyt hodnôt nad 1 mg/l bol u 56 % vegetariánskych detí vs20 % u omnivorov a u 34 % dospievajúcich vegetariánov vs 6 % u omnivorov. Bola zistená významná pozitívnalineárna korelácia obsahu kadmia v krvi a dĺžky vegetarianizmu (r = 0,772, P < 0,001 - deti; r = 0,670, P < 0,001 -dospievajúci). Vegetariánske deti konzumovali denne 9-násobné množstvo celozrnných potravín, dospievajúci12,5-násobné množstvo. Ďalej zaraďovali do jedálneho lístka naklíčené obiloviny, omnivori ich nekonzumovalivôbec. Kadmium z pôdy sa akumuluje hlavne v obaloch obilných zŕn a v klíčkoch. Hodnoty kadmia v krvipozitívne korelovali s hladinou glutatiónu v erytrocytoch vegetariánov (r = 0,643, P < 0,01), čo je priaznivý výsledokvzhľadom na kľúčovú úlohu glutatiónu v detoxikácii.

Klíčová slova:
deti, dospievajúci, vegetariáni, omnivori, kadmium v krvi, príjem celozrnných potravín

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie


1999 Číslo 9

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Diabetická neuropatie a její léčba
nový kurz
Autoři: MUDr. Michal Dubský, Ph.D.

Mnohočetný myelom: Úvodní léčba netransplantovatelných pacientů
Autoři:

Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Hypersenzitivita dentinu jako příznak poškození tvrdých zubních tkání
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, Ph.D.

Cesta pacienta s CHOPN
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se