#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Peroperační biopsie (1. díl)


Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 54, 2018, No. 2, p. 47
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové, přátelé,

peroperační vyšetření ze zmražených řezů patří mezi nejnáročnější součást naší práce. Přesto často nebývají tyto aspekty diagnostiky dostatečně pokryty v naší odborné literatuře. Proto jsme se rozhodli tuto skutečnost změnit a v nadcházejících dvou číslech našeho časopisu přineseme sérii doškolovacích textů, které se věnují právě peroperačnímu vyšetřování.  Měly by poskytnout konkrétní informace o indikacích, kontraindikacích i o vlastním hodnocení nálezů v těch oblastech diagnostické patologie, které jsou předmětem peroperačního vyšetřování nejčastěji.

Jak píše ve svém úvodním textu k této sérii M. Švajdler, aby měla peroperační konzultace optimální přínos pro ovlivnění dalšího operačního postupu, vyžaduje tento typ diagnostiky po patologovi nejen značné zkušenosti, ale i určitou formu „umění“. Patolog i chirurg by měli znát limity peroperační biopsie, a i když neexistují žádné absolutní kontraindikace, v určitých případech by mělo být vyšetření po předcházející komunikaci s operatérem odmítnuto. Neúplně vyřešenou otázkou k zamyšlení zůstává zapojení mladých kolegů do peroperačního servisu už během předatestačního školení.

V tomto čísle se budeme věnovat peroperační diagnostice v oblasti GIT, pankreatu, jater a žlučových cest, dále pak peroperačním biopsiím oblasti hlavy a krku, štítné žlázy, příštítných tělísek a měkkých tkání. Oba souhrnné texty připravily skupiny zkušených odborníků a mohly by sloužit jako praktická kuchařka. V příštím vydání se můžete těšit na gynekopatologickou problematiku, oblast CNS, plic a možná i další.

Původní práce v tomto čísle se týkají problematiky gastrointestinálního traktu. Dysplazii a adenokarcinomu jícnu se věnuje text A. Chlumské et al., výsledkům morfologické depistáže Lynchova syndromu zase článek M. Duška et al.

Přeji vám poučné a inspirativní čtení

J. Zámečník


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 2

2018 Číslo 2

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#