#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

In memoriam profesor Jan Buček


Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 45, 2009, No. 1, p. 25
Kategorie: Osobní zprávy

24. září 2008 ve věku 67 let zemřel prof. MUDr. Jan Buček, CSc., emeritní přednosta I. patologicko-anatomického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. Uzavřela se tak životní pouť člověka inteligentního a vzdělaného, který vždy dokázal přesně pojmenovat podstatu věci s překvapující břitkostí svého úsudku, kladoucího vysoké nároky na sebe i své okolí.

jp_2341_f_1
jp_2341_f_1

Za svého studia začal pracovat jako demonstrátor v tehdy II. patologicko-anatomickém ústavu LF MU ve Fakultní dětské nemocnici. Po promoci nastoupil do II. ústavu jako asistent a později jako habilitovaný docent, když jeho akademické graduování bylo na delší dobu zmrazeno pro jeho nekonformní názory na události let 1968–1969. V konciliantním prostředí II. ústavu, které bez výjimky přálo všem pilným, pracovitým a slušným lidem, se postupně profiloval jako široce a hluboce vzdělaný odborník, který složil všechny zkoušky atestační, obhájil kandidátskou disertaci, po vzpomenutém zdržení habilitační práci, a uveřejnil více jak 100 vědeckých prací.

V roce 1989 odchází na I. ústav patologie LF MU ve FN u sv. Anny, aby se stal jeho přednostou a zanedlouho profesorem. Kromě dokonalé znalosti svého oboru jsme oceňovali jeho všeobecné vzdělání, vědomosti a znalosti z historie, hudby a literatury, jeho skvělou paměť a píli. Jeho vědecké práce byly cílené do mnoha oblastí obecné či speciální patologie – zejména nefrologie, hepatopatologie, neuropatologie a dermatopatologie, a metodicky elektronové mikroskopie a imunohistochemie. Všechny práce byly beze zbytku podloženy ve své době dostupnými literárními údaji, prostě vše měl dokonale prostudováno. Studenti oceňovali jeho jasné a srozumitelné výklady při praktických cvičeních a v přednáškách, i jeho zaujetí pro jejich osobní starosti. Jako examinátor byl náročným zkoušejícím, vždy však se spravedlivým oceněním.

Připomeňme ještě jeho mimoústavní funkce: byl členem redakční rady Čs. patologie, působil v komisi pro udílení habilitací a profesur na Lékařské fakultě MU v Brně i na Lékařské fakultě UK v Praze pro obor patologická anatomie. Je nositelem ceny Čs. společnosti patologů.

Onemocnění prof. Bučka, a jeho dlouhé utrpení nás všechny jeho spolupracovníky, přátele, kolegy a známé naplňovalo bolestí a soucitem s jeho trýzní, při vědomí vší jeho statečnosti, se kterou bojoval o svůj život.

Poslední rozloučení, podle přání prof. Bučka, bylo v úzkém kruhu rodinném.

Pax tecum, vir clarissime.

B. Habanec se spolupracovníky


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#