#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Opakovaná polyomavirová infekcetransplantované ledviny (BK virus nefropatie)


Repeated Polyoma Virus Infection of Renal Allografts (BK-VirusNephropathy): Case Report and Literature Review

BK-virus nephropathy was recently recognised as a new complication that affects renal allograftsand causes dysfunction. We report a case of a recipient of simultaneous kidney-pancreas allografts.Fourteen months after the transplant, the renal allograft became dysfunctional with elevationof serum creatinine level. The diagnosis of BK-virus nephropathy was established by needlerenal biopsy with immunohistochemical detection of human polyoma virus. Immunosuppressivetherapy was reduced but progressive dysfunction developed and the patient had to undergoa renal retransplantation 11 months after the diagnosis of the infection. Due to repeated renaldysfunction, needle biopsy was performed, and the diagnosis of repeated BK-virus nephropathywas established six months after the retransplantation. The pancreas allograft has functionedwell for the entire period.

Key words:
BK virus - BK virus nephropathy - immunohistochemical detection of polyomavirus -transplantation


Autoři: E. Honsová 1;  A. Lodererová 1;  T. Havrdová 2;  L. Voska 1;  P. Bouček 2
Působiště autorů: Pracoviště klinické a transplantační patologie, IKEM, Praha 2Klinika diabetologie, Centrum diabetologie, IKEM, Praha 1
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., , 2004, No. 1, p. 25-28
Kategorie: Články

Souhrn

BK virus je široce rozšířený lidský polyomavirus, který u imunokompetentních osob nemá valnýklinický význam. V průběhu imunosuprese může reaktivovat a být příčinou různých afekcí močovéhotraktu. V nedávné době byla BK virová nefropatie rozpoznána jako nová komplikace dysfunkceledvinných štěpů. V klinickém obraze se projeví obdobně jako rejekční epizoda nebo lékovátoxicita. Diagnóza BK virus nefropatie (BKN) je možná pouze histologicky, imunohistochemickým,ultrastrukturálním nebo molekulárně genetickým průkazem viru.Prezentujeme případ opakované polyomavirové infekce ledvinných štěpů u 37letého muže, diabetikaI. typu, který pro diabetickou nefropatii s chronickým renálním selháním podstoupil kombinovanoutransplantaci ledviny a pankreatu. Přetrvávající BKN vedla k ireverzibilní dysfunkciledvinného štěpu a k retransplantaci s graftektomií. Hlavním morfologickým znakem infekce bylyintranukleární inkluze v epiteliálních buňkách celého nefronu. Polyomavirová etiologie byla verifikovánaimunohistochemickým průkazem viru.

Klíčová slova:
BK virus - polyomavirová nefritida - imunohistochemický průkaz polyomaviru -transplantace

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#