#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

CD 68 Positivity of the so-called Meconium Corpuscles in Human Foetal Intestine


CD 68 Positivity of the so-called Meconium Corpuscles in Human Foetal Intestine

CD 68 antibodies are most frequently used as a reliable paraffin marker of histiocytes. The CD 68 clusters of antibodies recognize a 110-kDa glycoprotein associated with lysosomes and therefore these antibodies show visible reaktivity with cella of the monocyte/macrophage lineage. We obser• ved distinet CD 68 positivity of granular intraepithelial inclusions in the small intestine of 12week-old human foetuses. These PAS positive inclusions corresponded to the so-called meconium particles, whose lysosomal origin was confirmed by electron microscopy. Our new observation shows that CD 68 antibodies are specific mainly for organelles and not for a cell type and therefore the staining of epithelial cella containing lysosomes is possible.

Key words:
meconium corpuscles - foetal intestinal epithelium - CD 68 positivity


Autoři: C. Povýšil;  R. Bennett;  V. Povýšilová
Působiště autorů: Ustav patologie 1. LF UK a VFN, Katedra patologické anatomie IPVZ, Praha Ústav patologické anatomie 2. LF UK a FN Motol, Praha
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., , 2001, No. 1, p. 7-9
Kategorie: Články

Souhrn

Protilátky CD 68 jsou nejčastěji používaným markerem k průkazu histiocytů v parafínových řezech. Skupina protilátek CD 68 prokazuje 110-kDA glykoprotein vyskytující se v lyzosomech, a proto tyto protilátky vykazují zřetelnou reaktivitu s buňkami monocytární a makrofagické linie. Pozorovali jsme zřetelnou CD 68 pozitivitu granulárních intraepiteliálních inkluzí zaznamenaných v tenkém střevě 12týdenních potracených fétů. Tyto PAS pozitivní inkluze odpovídaly tzv. mekoniovým tělískům, jejichž lyzosomální původ byl ověřen elektronmikroskopicky. Naše nové pozorování je dalším dokladem, že protilátky CD 6$ jsou specifické především pro buněčné organely charakteru lyzosomů a nikoliv pro buněčný typ, a proto se při jejich použití znázornily i lyzosomy epitelových buněk.

Klíčová slova:
měkoniová tělíska - epitet fetálního střeva - CD 68 pozitivita

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#