#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Angiogeneze v nádorechČást I. Úloha v určování biologických vlastnostínádoru; faktory ovlivňující vznik a vývojangiogeneze


Tumor angiogenesis. Part I. Its Role in Determination of Tumor Behavior;Factors Regulating Angiogenesis

The tumor stroma gains increasing attention in recent years. Angiogenesis (AG) is defined asformation of new vessels from the endothelium of the preexisting vasculature. The vascular beddoes not only provide supply of nutrition factors and oxygen as well as elimination of metabolicwaste, but the neo-formed vessels represent also a gate for lymphogenous and hematogenousmetastatic spread of the tumor. For tumor growth beyond the size of several mm, AG must bestarted to form vascular supply of tumor cells. After the switch to angiogenic phenotype, thetumor starts to exhibit rapid, almost exponential growth.AG is a complex process, involving degradation of the basement membrane of preexisting vessel,proliferation of endothelial buds or solid strands towards the angiogenic stimulus, maturation ofendothelial cells with formation of a luminized capillary, connection of such capillaries withcreation of vascular loops, and finally formation of a functional vessel, surrounded by basementmembrane and pericytes. The most intensive AG is observed at the periphery of the tumor.AG is regulated by numerous angiogenic and anti-angiogenic factors, which can be synthesizedand released by tumor cells themselves, stromal elements, as well as inflammatory cells, namelymacrophages.The issues of regulation of AG and importance of AG for tumor growth, progression and metasta-sis are discussed.

Key words:
malignant neoplasms - tumor angiogenesis - VEGF/VPF - tumor stroma - metastasis -prognosis


Autoři: A. Ryška
Působiště autorů: Fingerlandův ústav patologie, Fakultní nemocnice, Hradec Králové
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., , 2000, No. 1, p. 26-31
Kategorie: Články

Souhrn

V posledních letech získává nádorové stroma a cévní zásobení nádorů stále více pozornosti. Jakoangiogeneze (AG) je označován proces novotvorby cév z endotelu původního cévního řečiště. Cévynezajišťují jen přísun kyslíku a výživy a eliminaci zplodin metabolismu, ale představují rovněžbránu pro lymfogenní či hematogenní metastazování nádoru. Pro růst nádoru nad velikost něko-lika mm musí dojít k nastartování AG a k vytvoření vaskulárního zásobení nádoru. Po vznikuangiogenního fenotypu v nádoru dochází k jeho prudkému, takřka exponenciálnímu růstu.AG je komplexní proces, zahrnující degradaci bazální membrány původní cévy, proliferaci endo-teliálních pupenů či solidních pruhů směrem k místu působení angiogenetického stimulu, vyzrá-vání endotelií se vznikem luminizované kapiláry, spojování takovýchto kapilár s tvorboukapilárních kliček a konečně vznik funkční cévy obklopené novotvořenou bazální membránoua pericyty. Nejvíce intenzivní je AG na periferii nádorů.AG je stimulována i tlumena celou řadou angiogenetických a antiangiogenetických faktorů, kterémohou být syntetizovány a secernovány vlastními nádorovými buňkami, stromálními elementy,jakož i buňkami zánětlivého infiltrátu, zejména makrofágy.V textu je podrobně diskutována problematika regulace AG a její význam pro růst, progresi a me-tastazování nádorů.

Klíčová slova:
maligní nádory - angiogeneze - VEGF/VPF - nádorové stroma - metastazování -prognóza

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie


2000 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#