#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nedožité devadesátiny


Autoři: Semrádová Věra
Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 95, 2020, No. 1, p. 35
Kategorie: Osobní zprávy

Dovolte mi zavzpomínat na dvě osobnosti brněnské dermatologie, které se hluboko zapsaly do povědomí nejen našich, ale i evropských dermatovenerologů.

Prof. MUDr. Jiří Záhejský, DrSc. se narodil 16. 4. 1930 v Hlinsku a zemřel 3. 12. 2013 v Brně.


Po promoci na lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně v roce 1955 pracoval na kožním oddělení v Pardubicích, odkud v roce 1960 přešel na kožní kliniku v Brně, kde na základě konkurzu získal místo odborného asistenta. Zde započala jeho pedagogická i vědecká činnost, která vyústila v kandidátskou disertační práci „Studie keratinizace u hyperkeratotických a parakeratotických procesů“, obhájenou v roce 1967, habilitační práci „Experimentální studie hydratačních mechanismů kožního povrchu“ (1974) a konečně doktorskou disertační práci „Studie látek a faktorů místně omezujících pocení – antiperspirantia“ (1980). Profesorem byl jmenován v roce 1982. Nezmiňuji desítky publikací v našich i zahraničních časopisech, výborná skripta pro mediky i zdravotní sestry a úžasné přednášky u nás i v zahraničí. Výrazný byl jeho přínos pro dětskou dermatologii i pro péči o kůži diabetiků. Od roku 1982 do roku 1996 zastával funkci přednosty I. dermatovenerologické kliniky LF MU ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.


Prof. MUDr. Zdeněk Vlašín, DrSc. se narodil 8. 5. 1930 a zemřel 2. 10. 2016 v Brně.


Na lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně promoval v roce 1955 a hned byl přijat na místo asistenta kožní kliniky. Kromě klasické dermatovenerologie se začal zabývat i tehdy novým oborem, imunologií. Toto zaměření můžeme pozorovat i na tématech jeho vědeckých prací: Kandidátská disertační práce „Autoimunitní onemocnění v dermatologii“ (1976), habilitační práce „Puchýřnatá onemocnění – imunologická diagnostika“ (1976) a doktorská disertační práce „Imunologická diagnostika CDE“ (1978). Profesorem byl jmenován v roce 1981. Napsal desítky publikací pro naše i zahraniční odborné časopisy, přednášel na mnoha kongresech a vydal 9 monografií. Strávil řadu let na zahraničních pracovištích. Zasloužil se o vybudování imunologické laboratoře jak na Kožní klinice u sv. Anny, tak později i na nově zřízené dermatovenerologické klinice ve FN Brno. V roce 1989 se stal přednostou II. dermatovenerologické kliniky v nově otevřené FN Brno v Bohunicích, kterou vedl až do roku 1996.

Jiří Záhejský zasvětil celý svůj život boji za orgán – kůži, který u lysého, neochlupeného savce je nezbytný k jeho přežití jako druhu.

Pro Zdeňka Vlašína byla srdeční záležitostí imunologie v dermatologii.

I když se v mnohém lišili, oba byli výborní lékaři, oblíbení pedagogové, nesmírně obětaví a precizní vědečtí pracovníci a úžasní kolegové. Je mi proto ctí, že byli mými přáteli.

Věra Semrádová


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská dermatologie

Číslo 1

2020 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#