#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Významné životní jubileum prim. MUDr. Jitky Dobešové


Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 89, 2014, No. 2, p. 90
Kategorie: Osobní zprávy

Paní primářka Jitka Dobešová se v těchto dnech v plné pracovní aktivitě dožívá významného životního jubilea. Narodila se v rodině vysokoškolského učitele historie a jazyka českého dne 3. července 1944. Vystudovala Lékařskou fakultu Univerzity Palackého a v roce 1967 nastoupila jako interní aspirantka do Laboratoře pro výzkum fyziologie kůže při Klinice chorob kožních a pohlavních v Olomouci. V letech 1968–1988 už jako sekundární lékařka kliniky úspěšně složila atestace I. a II. stupně z oboru dermatovenerologie a pod vedením profesora Lejhance a primáře Kadlece se kromě rutinní klinické práce začala specializovat na problematiku kontaktního ekzému a na diagnostiku a posuzování kožních chorob z povolání. Vedla poradnu pro choroby z povolání a stala se i soudním znalcem pro tuto odbornou oblast. V letech 1988 až 2003 působila ve funkci zástupkyně přednosty kliniky pro léčebnou činnost.

Její vědeckovýzkumná práce byla zaměřena na niklovou kontaktní alergii (jako spoluřešitelka výzkumného úkolu v letech 1986–1989). Dále byla hlavní řešitelkou grantového projektu IGA MZ ČR: Současný výskyt profesionálních dermatóz a sledování jeho vývoje v podmínkách transformace ekonomiky (1995–1997). Významný byl i její podíl na grantovém projektu IGA MZ ČR: Iritační, senzibilizační a fotosenzibilizační potenciál látek užívaných v zubním lékařství. S touto problematikou byla spojena i její bohatá publikační činnost a přednáškové aktivity na odborných fórech čítající více jak 200 přednášek. Na klinice se rovněž účastnila řady klinických studií, hodnocení léčiv a preklinického testování extern před jejich uvedením do klinické praxe.

Svých mimořádných klinických znalostí využívala i v pedagogické práci, ve výuce dermatovenerologie na Střední zdravotnické škole a v praktické výuce studentů všeobecného i zubního lékařství LF UP.

Po odchodu z kliniky kromě pokračující privátní praxe začala pracovat jako revizní lékařka VZP a stala se krajským koordinátorem VZP pro Olomoucký kraj. Dlouho vykonávala i funkci předsedkyně Okresního sdružení ČLK, nyní je předsedkyní čestné rady ČLK. Její záviděníhodná pracovní a životní aktivita jistě souvisí s jejím vztahem ke sportu, jemuž se od mládí věnovala na vrcholové úrovni. Je mistryní sportu v házené a tomuto sportovnímu odvětví zůstává věrná i dnes jako sportovní lékařka. Paní primářka se naplno vždy věnovala i své rodině, dceři a synovi, a nyní i 4 vnoučatům. K jejím koníčkům patří cestování po světě, kde může využít svých nadprůměrných jazykových schopností.

Jitka Dobešová zanechala na svém mateřském pracovišti nesmazatelnou stopu, a když se s ní potkáváme – nejčastěji na odborných dermatologických akcích – je vždy na co vzpomínat a o čem diskutovat. Přejeme jí do dalších let pevné zdraví a její neutuchající životní elán.

Za kolektiv kožní kliniky v Olomouci

Martin Tichý a Dagmar Ditrichová


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská dermatologie

Číslo 2

2014 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#