#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PRÁCE V ZAHRANIČÍ A MOŽNOST STÁŽÍ ČI PRACOVNÍHO POBYTU V BRITÁNII


Vyšlo v časopise: Ces Urol 2016; 20(4): 255-256
Kategorie: Editorial

Právě jsem se vrátil ze své první české urologické konference, která pro mě byla moc zajímavá. Byla na vysoké mezinárodní úrovni a děkuji panu asistentovi MUDr. Petříkovi a České urologické společnosti za pozvání, a četným kolegům, se kterými jsem se seznámil, za vstřícnost. Z konference jsem si přivezl mnoho zážitků i nových poznatků a hodlám například vyzkoušet ‘en bloc’ resekci malých nádorů močového měchýře, podle přednášky profesora Babjuka.

Jsem vděčný za příležitost poreferovat o anglických zkušenostech s PCNL (percutanoues nephrolitholapaxy) databází. Byla to moje první přednáška v češtině.

Je mi ctí být členem ediční rady českého urologického časopisu, do kterého dosud přispívám úpravou anglických abstraktů. Jsem profesorovi Horovi vděčný za příležitost krátce poreferovat v tomto editorialu o životě urologa ve Velké Británii a pozvat mladé české urology před atestací, pokud by měli zájem, pracovat na plný úvazek alespoň šest měsíců u nás na oddělení.

Vystudoval jsem a pracuji v Londýně v Northwick Park Hospital. Jako syn rodičů, kteří odešli z Čech v roce 1968, sice mluvím hovorovou češtinou a za jazykovou korekturu tohoto článku děkuji kolegovi z Iktového centra MUDr. Radimovi Licenikovi a paní Mgr. Bartákové. Píši z anglického pohledu, ale mám na zřeteli zkušenosti mnoha cizinců, kteří u nás na oddělení pracují, a i několika Čechů pracujících na Iktovém centru mé nemocnice, se kterými se občas scházím. Sám jsem strávil rok v Austrálii a tato zkušenost mi moc prospěla jak v osobním, tak profesním životě.

Urologové v Anglii pracují většinou v nemocnicích a ne na poliklinikách. Pacienty k nám odesílají praktičtí lékaři nebo kolegové z Oddělení urgentní medicíny (Emergency Department nebo po staru Accident and Emergency; A&E). My sami, pokud něco nedokážeme řešit, posíláme pacienty dál na vysoce specializované univerzitní kliniky. Specializujeme se jen na určité výkony.

Nemocnice Northwick Park Hospital, ve které pracuji, je jedna z větších londýnských akutních nemocnic se záchytnou oblastí jeden a půl až dva miliony obyvatel. Na našem oddělení pracuje sedm urologů po atestaci (consultants), kteří se ve vedení oddělení střídají každé dva až čtyři roky. Dále deset mladých urologů, kteří se bud‘ připravují na atestaci (Specialist registrar) anebo se nepřipravují a připadně se vůbec nechtějí připravovat do práce ve vedoucí funkci (middle grade či staff grade). A pět úplně mladých lékařů (FY1 a FY2; Foundation Year 1 and 2), kteří ještě nejsou zaměřeni na urologii, ale jsou na všeobecném kolečku po ukončení studia medicíny.

Sám se specializuji na urolitiázu a 70 % mé praxe se sestává z ESWL, ureteroskopického laseru a PCNL. Zbylých 30 % pak tvoří všeobecná urologická péče. Naše nemocnice úzce spolupracuje s Imperial College (největší lékařskou fakultou v Londýně), která k nám v průběhu studia medicíny posílá třetinu svých studentů na praxi.

Consultant stráví během pracovního týdne průměrně jeden a půl dne na operačním sále a jeden a půl dne v ambulanci. Ve zbytku času se pak věnuje administrativním činnostem, mezi které patří klinický audit, řízení kvality a rizik, vedení oddělení, rozvoj zdravotních služeb a výuka. Důležitou součástí práce consultanta je vedení schůzí multidisciplinárních týmů, na kterých probíráme léčení pacientů s nádorovými onemocněními, urolitiázou nebo inkontinencí. Službu mám každý sedmý týden a pokrývám tři nemocnice (spím doma, ráno jdu do práce). Většinou začínáme v 8.00 a končíme v 17.30, jedno nebo dvě odpoledne máme volno, jedno jako kompenzaci za služby. Ve volném čase, mimo pracovní dobu, je možné provozovat soukromou praxi a navýšit si tak celkový příjem.

Mladí urologové buďto pracují na oddělení, v ambulanci a jeden den většinou pomáhají na operačním sále. Podle úrovně svých zkušeností buď asistují, učí se nebo dělají sami zákroky. Každý šestý týden mají službu a pracují v ambulanci. Po službách dostávají jeden den volna. Mladí britští urologové sice mají určitou prioritu v přístupu k operacím, ale je nutné nejdříve pokrýt práci na oddělení.

Britské státní zdravotnictví (National Health System; NHS) je závislé na pracovnících ze zahraničí, a to jak na doktorech, tak na zdravotních sestrách. Příležitosti ke stáži i k trvalému zaměstnání se dají získat poměrně lehce, i když je to spojené s jistou mírou byrokracie.

V Northwick Park Hospital je nyní nedostatek především mladých urologů ve dvou skupinách: lékaři se tří až čtyřletou praxí po absolutoriu na lékařské fakultě, kteří pracují hlavně na lůžkovém oddělení, a dále lékaři před atestací. Přednost mají uchazeči, kteří již získali nějakou zkušenost s prací ve Velké Británii.

Rád bych alespoň trochu přiblížil systém britského zdravotnictví, abych případným zájemcům pokud možno ulehčil začátky jejich pobytu v Anglii.

Na našem oddělení máme kapacitu pro přijetí jednoho až dvou urologů ročně, kteří již mají nějaké zkušenosti a jsou těsně před skládáním testu FEBU nebo těsně po něm. Rád osobně pomůžu či zodpovím jakékoliv otázky. V případě zájmu o subspecializaci, kterou u nás v nemocnici nemáme (např. dětskou urologii), doporučím jinou nemocnici.

Po studiu medicíny si ve Velké Británii musí mladí lékaři odpracovat dvouleté kolečko jako tzv. již zmínění FY1 a FY2 (Foundation Year 1 and 2). Na našem oddělení stráví tři takoví lékaři až čtyři měsíce. Zabývají se hlavně příjmem pacientů na lůžkovém oddělení, organizací vizit, organizací zobrazovacích vyšetření atd. Lékaři z členských zemí Evropské unie musejí získat registraci General Medical Council (GMC; www.gmc-uk.org). To je zhruba obdoba České lékařské komory. Nově je podmínkou registrace složení jazykové zkoušky z angličtiny.

Živobytí ve Velké Británii je obecně poměrně drahé, včetně ubytování, takže i při slušném platu nelze počítat s velkými finančními úsporami.

Přínos práce nebo stáže spočívá spíše v poznání jiného systému, odborných zkušenostech v praxi, zlepšení anglického jazyka a v navázání kontaktů do budoucího profesního života. Někdy je možné si přivydělat dodatečnými službami o víkendech.

Během dne je práce intenzivní, takže přípravy na zkoušky, prezentace a publikace se často dohání po večerech. Dobré příležitosti ke klinicko‑vědeckým studiím nebo klinickým auditům, které pravidelně naši mladí urologové prezentují v Royal Society of Medicine nebo na Britském urologickém kongresu (BAUS).

V případě zájmu je možné dohodnout klinické dny mimo naši nemocnici, například na některé specializované klinice.

Nabízená pracovní místa jsou inzerována na webových stránkách https://jobs.bmj.com/. Tam je možné najít všechny důležité informace, včetně popisu práce a formuláře pro přihlášení. Pokud by šlo o práci v naší nemocnici, rád odpovím případné dotazy.

Na rozdíl od pracovního pobytu nejsou stáže placené. Je také potřeba si zajistit ubytování. Záleží na zájemci, jak dlouho by chtěl ve Velké Británii zůstat. Rádi uvítáme a naplánujeme individuální časový rozvrh. Stáž také pomůže ucházení se o místo v NHS, protože se k ní významně přihlíží, jako ke zkušenosti s britským systémem.

Osobně bych doporučoval stáž kolegům, kteří v urologii pracují teprve dva až tři roky. Práci pak zkušenějším s delší praxí.

Velmi rád osobně u nás v Northwick Park Hospital v Londýně uvítám jak stážisty, tak mladé urology na delší placený pracovní pobyt.

15. 11. 2016

Mr. Erik Havránek, FRCS(Urol), MD, FEBU

Consultant Urological Surgeon

Urology Department, Northwick Park Hospital

Watford Road

Harrow HA1 3UJ, London, Velká Británie

e-mail: ehavranek@nhs.net


Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 4

2016 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#