#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ZIMNÍ UROLOGICKÉ SYMPOZIUM VE ŠPINDLEROVĚ MLÝNĚ


Autoři: Klára Havlová;  Marcela Čechová;  Kateřina Dušková
Působiště autorů: Urologická klinika FN Motol, Praha
Vyšlo v časopise: Ces Urol 2015; 19(1): 89-91
Kategorie: Informace

Ve dnech 11. až 15. ledna 2015 se ve Špindlerově Mlýně konalo tradiční, tentokrát již 12. Zimní urologické sympozium. Letošní ročník nalákal svým bohatým programem 159 lékařů a 38 sester z českých i slovenských urologických pracovišť. Díky podpoře České urologické společnosti se akce mohli zúčastnit rezidenti a většina z nich se také aktivně podílela na odborném programu. Rezidenti dostali prostor při prezentaci doporučených postupů Evropské urologické společnosti a kazuistik z praxe.

Účastníci nepochybně uvítali možnost rozšíření praktických obzorů. Ve spolupráci s European School of Urology (ESU) bylo zajištěno vybavení a modely pro Hands-on-training session. Byly k dispozici laparoskopické trenažéry, na kterých si zájemci mohli pod dohledem zkušeného lektora vyzkoušet základní laparoskopické techniky. Je nut né také vyzdvihnout dobrý časový harmonogram, který maximalizoval účast na přednáškách.

Sympozium v tomto roce zahajovala andrologická sekce. V jejím úvodu rezidenti shrnuli doporučené postupy Evropské urologické společnosti pro erektilní dysfunkci a priapizmus. Následovaly vyzvané přednášky domácích i zahraničních odborníků. Pozvání přijal například uznávaný andrologický specialista prof. Breza, který účastníky seznámil s historií i současnou praxí v léčbě erektilní dysfunkce. Doc. Fillo z bratislavské Univerzitní nemocnice vystoupil s komplexním pojednáním o hypoganadizmu. Nechyběly ani příspěvky týkající se posledních novinek andrologické operační léčby a využití rázové vlny v terapii erektilní dysfunkce. Program sekce uzavřely kazuistiky následované bohatou panelovou diskuzí.

Doc. Prausová
Doc. Prausová

Dr. Hořejší – rezident
Dr. Hořejší – rezident

Dr. Rejchrt – rezident
Dr. Rejchrt – rezident

Dr. Tolinger – rezident
Dr. Tolinger – rezident

Panel expertů – sekce infekce, litiáza, dětská urologie
Panel expertů – sekce infekce, litiáza, dětská urologie

Panel expertů – dysfunkce dolních močových cest
Panel expertů – dysfunkce dolních močových cest

Prof. Babjuk
Prof. Babjuk

Prof. Švihra
Prof. Švihra

Problematice karcinomu prostaty bylo vyhrazeno celé pondělí. V dopolední části, zaměřené na lokalizované onemocnění, zazněly přednášky na často kontroverzní témata, která oborem rezonují. „Kterým pacientům vyšetřovat PSA?“, „Jaký léčebný přístup zvolit?“ či „Která operační technika je pro pacienta nejvhodnější?“. Tyto zásadní otázky nemohou v současnosti na onkourologickém kongresu chybět a Špindlerův Mlýn v tomto nebyl výjimkou. Tématem odpoledních vystoupení byl metastazující a kastračně rezistentní karcinom prostaty. Součástí bylo hned několik divácky velmi atraktivních videozáznamů z operačních výkonů.

Úterní dopolední sekce věnovaná dysfunkcím dolních močových cest byla přehledně rozdělena na jednotlivé podobory – stresová inkontinence, neurogenní dysfunkce dolních močových cest a chronická pánevní bolest. Každý oddíl byl zahájen shrnutím doporučených postupů a kazuistikami z praxe, kterých se zhostili vystupující rezidenti. Z vyzvaných přednášejících je třeba zmínit zejména prof. Švihru, který se s posluchači podělil o dlouholeté zkušenosti s léčbou pomocí sakrální neurostimulace. Tematický úsek byl zakončen záznamy terapeutických zákroků, které se tradičně těšily zájmu publika – např. implantace ATOMS (doc. Zachoval) nebo perkutánní neurostimulace (Dr. Rejchrt). Odpoledne již patřilo nádorům ledvin. Doc. Prausová uvedla účastníky do problematiky léčby metastatického karcinomu, denní program byl završen záznamy z laparoskopických resekcí.

Středeční vystoupení byla koncipována velmi různorodě, zařazeny byly příspěvky věnované infekcím, litiáze nebo dětské urologii. I přes limitovaný časový prostor se jich všichni přednášející chopili se ctí a zaměřili se především na současné trendy. Ani zde nechyběly pro praxi přínosné kazuistiky a divácky atraktivní videa, tentokráte z perkutánních extrakcí konkrementů. V odpolední sekci byla podrobně diskutována vzácnější onemocnění, zejména nádory varlat a penisu.

Závěrečný den sympozia byl věnován nádorům močového měchýře. S příspěvkem vystoupil zejména prof. Babjuk, který vyzdvihl význam správného provedení transuretrální resekce jako základního kroku k úspěšné léčbě. Diskutována byla i následná intravezikální léčba. MUDr. Katolická nastínila možnosti systémové léčby u pokročilého i metastatického onemocnění.

Neodmyslitelnou součástí každého Zimního urologického sympozia je i odborná sesterská sekce. V rámci dvou odpoledních bloků zazněla témata napříč urologickými podobory. Celistvý pohled na diskutovanou problematiku zajistilo i rovnoměrné zastoupení lékařů a sester mezi přednášejícími. Velká pozornost byla věnována správnému provedení a technikám katetrizace močového měchýře.

Letošní ročník Zimního sympozia byl velice úspěšný a doufejme, že za dva roky bude účast stejně tak hojná a odborný program pestrý jako tento rok. Těšíme se za dva roky.

Kontaktní adresa:

MUDr. Klára Havlová

Urologická klinika FN Motol

V Úvalu 84,

150 06 Praha 5

e-mail: nasti@seznam.cz

Střet zájmů: žádný.

Prohlášení o podpoře:

Zpracování tohoto sdělení nebylo podpořeno žádnou společností.

Ilustrační foto:

Congress Prague, s.r.o., organizátor sympozia


Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 1

2015 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#